----- ASSALAMUALAIKUM & SELAMAT DATANG KE SHINJU D'BLOGGUE ----- hak cipta adalah terpelihara.. sebarang rujukan atau pertanyaan boleh diajukan di waniali.catail@gmail.com atau tinggalkannya di kotak KOMEN ye ^^... SELAMAT MEMBACA :)

Isnin, 4 Mei 2020

TOMYAM PADU

- 2 sdm cili kisar* (pedas gila)
- 2 sdm pes tomyam maepranom (jar ungu)*
- akar ketumbar*
- didihkan
- 2 sdm pes tomyam adabi*
- 2 sdm susu pekat
- 1 btg serai dititik
- 1 genggam ayam (potong kecil2)
- didihkan
- 1 batang carrot (potong memanjang)
- masukkan sayur2 lain = tomato, bunga kobis, kobis
- 1 paket enoki (potong akar)
- perisakan dgn gula dan sos ikan
- air limau jika perlu (sikit2 sebab pes maepranom dah masam)
- daun limau
- daun ketumbar
- bwg holland
- 2 tangkai cabai melaka  diketuk (kalau nak lagi pedas nganga)

* didihkan dgn air

# resepishinju

SPAGETI BOLOGNESE

- 1/2 daging cincang dari packaging (digoreng utk buang lemak).. dibasuh dan ditoskan dahulu**
- 1 biji carrot (dipotong dadu)*
- 5 biji cendawan butang* (selepas rebus dihiris nipis)
- 4 batang hotdog** kemudian dihiris nipis
- blend= bwg putih, bwg merah, 1 biji tomato
- tumiskan = bahan blend, 3sdm cili blender kpedas gila) @ 1 1/2 sdm (lagi prefer).. dah masak masukkan pes bolognese (tin 300g)
- masukkan daging, carrot, cendawan, hotdog
- gula dan garam secukupnya
- kalau nak pekat.. tambah air tpg jagung 2 sdk + air
*direbus
*digoreng garing

rebus spageti
- didihkan air kemudian masukkan garam + minyak
- sudah mendidih baru masuk spageti
- masak sanpai spageti lembut
- dah lembut toskan dan alirkan pada air paip

siap!

# resepishinju

CORNFLAKES MADU

3 sdm mentega @ marjerin
1/2 cawan susu pekat @ gula
1/2 cawan madu
4 cawan cornflakes
2 cawan kacang tanah goreng kasar
casserole / mini cup

#resepishinju
#resepimakofficial
#rese

BENDI GORENG BELACAN

3 ulas bawang putih*
3 bawang merah*
1 genggam ikan bilis / 1 inci belacan*
2 sdb cili kisar/5 tangkai cabai melaka
1 mangkuk bendi (potong serong)
sedikit gula (jika perlu)
sedikit sos ikan secukup rasa

*ditumbuk

#resepishinju

AYAM BUTTERMILK

## perapan
- 2 keping dada ayam / bahagian isi (hiris nipis).. jadikan 14 bahagian + garam + 1 sdk serbuk kari + sedikit lada sulah + sedikit lada hitam + 3 sdb tepung gandum + sedikit air (jika perlu)

## salutan utk gorengan
-  1 sdk tepung jagung
-  1 biji telur

## kuah buttermilk
- 4 sdb marjerin/butter
- 1/2 biji bawang holland*
- 2 ulas bawang putih*
- 4 tangkai cabai melaka merah/hijau **
- 1 tangkai cili hidup**
- sedikit chilli flakes
- daun kari
- 1/2 tin susu cair
- garam secukupnya
- opt = cheese cheddar utk lemakkan dan pekatkan kuah

 * tumbuk halus
** buang biji dan potong membulat
## jgn masukkan ayam yg dh digoreng kedalam kuah sebab nanti dia serap
## tuangkan ke dalam kuah bila nak hidang
## teknik sedapkan ayam buttermilk mesti PEDAS, MASIN, LEMAK

#resepishinju

TAUGEH MASAK KICAP BERSAMA TOKUA

bahan-bahan
- 1 biji tokua (potong 12)
- 1/3 bawang besar (potong sabit)
- 1 tangkai cili hidup merah (potong serong)
- 1 genggam taugeh / ikut citarasa
- sedikit air
- kicap manis secukupnya
- garam secukupnya

cara-cara
1. masukkan sedikit minyak masak
2. gorengkan tokua
3. setelah garing, tolak tokua ke bahagian atas kuali dan tumiskan bawang besar
4. masukkan cabai hidup dan kicap serta air
5. masukkan taugeh
6. perasakan dengan garam jika tak cukup rasa
7. siap!

#resepishinju

BEGEDIL DAGING

bahan-bahan
- 2  biji kentang dipotong tebal (digoreng sampai masak dan lembut.. lenyekkan dan ketepikan)
- 2 inci daging cincang dibasuh dan digoreng utk buang lemak dan masakkan daging (ketepikan)
- 3 tangkai daun sup (  potong kecil)
- 2/5 bawang besar/holland (potong dadu kecil)
- garam secukupnya
- 1 biji telur ayam ( tambah 1/2 sdt garam ke dalamnya)

cara-cara
1. masukkan kentang lenyek + daging + daun sup + bawang besar/ holland + sedikit garam
2. gaulkan semua dan mampatkan adunan dan jadikan sedikit pepeh.
3. celup dalam telur yang sudah dipukul dengan 1/2 sdt garam
4. goreng garing
5. siap!

#resepishinju

KOREAN FRIED CHICKEN SPICY

## perap ayam (30 minit) = 6 ketul ayam saiz sederhana, minyak sikit, garam, 1 ulas bawang putih cincang, sedikit serbuk cili, sedikit lada hitam

## goreng ayam
kacaukan 1 biji telur = tepung jagung (gaul ayam).. doublekan utk tebalkan dan krispikan gorengan

## kuah
tumiskan butter > 3 sdm cabai kering blender (pedas gila) > masak seketika kemudian masukkan asam keping > sos tiram > sos cili > kicap > madu > air gula merah/gula merah/gula kabung > serbuk kacang tanah goreng > gaul dengan ayam goreng tadi.. siap!

#resepishinju