----- ASSALAMUALAIKUM & SELAMAT DATANG KE SHINJU D'BLOGGUE ----- hak cipta adalah terpelihara.. sebarang rujukan atau pertanyaan boleh diajukan di waniali.catail@gmail.com atau tinggalkannya di kotak KOMEN ye ^^... SELAMAT MEMBACA :)

Ahad, 2 September 2018

KUETIAW KUNGFU

1 bungkus kuetiaw (dibasuh dan ditoskan)
5 biji telur ayam dibasuh cengkerang luarnya/ secukupnya dengan kuetiaw
5 ulas bawang putih (ditumbuk)
air stok rebusan ayam (air, serai, bawnag putih 3 biji, kiub knorr ayam, halia, ayam, sampai mendidih)
sotong dibuang kulit (sesuka hati)
1/2 carrot dipotong panjang
1/4 bunga kobis
daun sup
1 tangkai sawi dipotong
1 sdm lada putih (ditumbuk)
12 ekor udang (telah direndam dengan lemon dan disiang)
air tepung jagung  (untuk pekatkan kuah)
gula, garams ecukup rasa

cara-cara:
1. tumiskan bawang putih sehingga garing> masukkan air sehingga mendidih> masukkan stok ayam > takik ayam kecik-kecik > daun sup dan lada> makanan laut2> sayur> rasa
2. kuetiaw dicampur dengan telur dan digoreng dalam portion yang disukai.
3. siap!

#resepimakofficial

SERAWA DURIAN

3 cawan santan -tapi dengan penapis teh
35 ulas durian
air secukupnya
gula, garam secukupnya
2 helai panda disimpul
segenggam sagu (direndam dahulu)

cara-cara:
1.rebus durian bersama air/ air yang bercampur dengan sisa santan
2. rebus sehingga lekang durian dari bijinya . buang biji dan tinggal beberapa biji untuk hiasan. masukkan pandan
3. masukkan santan bilka sudah buang biji durian. masukkan sagu untuk memekatkan serawa
4.bila merendidih sama ada sbelum atau slepas, kacau sekerapnya. masukkan garam dan gula.
5. pastikan santan tak pecah minyak
6. jangan sampai merendidih menggelegak
gelegak> kacau> gelegak> tutup api
7. siap!

#resepimakofficial

PIZZA SHINJU

doh pizza:
1 3/4 cawan tepung gandum
1/2 sdk garam
1sdb minyak masak/sayur
hidupkan yis (15-20 minit): 3/4 cawan air suam, 1 sdb yis, 1/2 sdk gula

hiasan:
ikut suka. cadangan tengok pada nombor 5,6,7

cara-cara:
1. yis yang dah hidup, gaul doh main sehingga sebati selama 10 minit ke atas. rehatkan doh 30minit-1 jam.
2. uli kesemua, kaup angin doh dan tebar-tebar doh sehingga kembang (macam buat piza tu)
3. canai atas dulang yang telah dipanaskan oleh oven (oven dipanaskan pada suhu 180-190 darjah celcius selama 15-20 minit) 180-190 darjah celsius selama 5-8 minit sebelum dicanaikan doh dia atas dulang
4. lekatkan doh ditengah-tengah sebelum mengisi lauk-lauk. masukkan sebentar ke dalam ketuhar dan keluarkan serta merta
5. sapukan sos prego/ sos cili/tomato/pasta/bbq
6. tabur oregano/ italian herbs
7. lada hitam, dagign cincang/isi ayam/crab stick/hotdog/bawang merah/nenas cili/cendawan/ tabur cheese mozarella
8. masukkan dalam oven dan bakar semua.
9. siap!

#resepimodifiedshinju

KERABU PERUT DENGAN PAKU-PAKIS

tumbuk: sebesar ibu jari belacan, 1/2 sdb garam kasar, 5 tangkai cabai melaka, 2 tangkai cili hidup merah
-halia hirisan mayang
-taugeh dicelur
-paku pakis direbus
-beras goreng hancur (opt)
-kerisik secukupnya
-gula secukupnya
-perahan air limau
-perut yang sudah direbus
-santan secukupnya (sangat sedikit)-opt

cara-cara:
1.gaulkan kesemua bahan
2. siap!

#resepimakofficial


KARI DAGING

bahan tumisan: bawang merah, bawang putih, daun kari 2 tgkai, kulit kayu manis, bunga cengkih, bungan lawang, daun thyme (opt), selain herba campur
-sekati daging yang dipotong dan direbs sehingga lembut dengan halia
-halia dihiris mayang
-kacang buncis dipotong serong tebal
-santan
-kerisik
-perencah kari daging babas
-asam keping

cara-cara:
1. tumiskan bahan tumisan sehingga naik bau dan garing
2. masukkan bancuhan perencah (kari, kerisik dan air)
3. tunggu sehingga pecah minyak dan masukkan daging beserta air rebusannya tadi
4.tunggu sehingga empuk daging itu dan masukkan santan bila sudah pecah minyak
5.masukkan garam dan kacang sampai masak
6. siap!

#resepimakofficial

SAYUR ASIN-ASIN MASAK SANTAN

sayur asin-asin muda secukupnya (tak liat)
udang kering/kepal/segar secukupnya
santan secukupnya
suhun (direndam duluan)
ubi keledek kecik (potong nipis macam buat cucur tu)
bawang besar (hiasan)
cabai kering (hiasan)

cara-cara:
1. rebus naik ubi sampai empuk
2. masukkan udang kepal/kering/segar
3. masukkan sayur asin-asin muda
4. masukkkan bawang dan cabai kering
5. masukkan suhun
6. masukkan garam secukup rasa
7. siap!

#resepimakofficial

GULAI PISANG IKAN BILIS

1 1/2 ikat pisang emas hijau (tak masak lagi tu) dibuang kulit luarnya dan potong kepala serta ekornya
1 1/2 genggam ikan bilis. dikopek, dibuang tulang dan tahi
1 paket rempah gulai adabi untuk masak ikan kering/udang/kerang
1/2 belah kelapa diparut (diambil santan, asingkan santan pekat dan cair)
asam keping

bahan tumisan:
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sdb herba campur
biji sawi secukupnya
2 tangkai daun kari

cara-cara:
1. tumiskan bahan-bahan tumisan. ketepukan
2. dalam periuk lain, masukkan santan cair, ikan bilis dan pisang. masukkan bahan tumisan tadi.
3. pisang sudah empuk dan lembut, masukkan asam keping (kalau masukkan awal nanti pisang tak empuk)
4. dah meresap semua, masuk santan pekat dan garam secukup rasa
5. siap!

#resepimakofficial

MASAK SAYUR TAUGEH

santan
udang kering
suhun
carrot
kobis
telur
cabai hidup
bawang
baby corn
santan
garam secukupnya

cara-cara:
1. campakkan semua dalam periuk.
2. siap!

#resepimakofficial