----- ASSALAMUALAIKUM & SELAMAT DATANG KE SHINJU D'BLOGGUE ----- hak cipta adalah terpelihara.. sebarang rujukan atau pertanyaan boleh diajukan di waniali.catail@gmail.com atau tinggalkannya di kotak KOMEN ye ^^... SELAMAT MEMBACA :)

Selasa, 23 Julai 2019

GULAI AYAM KAMPUNG

bahan-bahan
- 1/2 atau 1 ekor ayam kampung
- 1 kulit kayu manis
- 2 bunga lawang (yang kembang)
- 2 bunga cengkih (yang kecik)
- 7 buah pelaga (macam biji limau)
- 3 sdb kerisik
- 4 sdb atau 1 paket kecil rempah kari ayam (dibancuh dengan air untuk dijadikan pes)
- santan secukupnya
- 2 tangkai daun kari
- 2 inci halia (dimayang halus)
- 2 serai (diketuk)
- 2 bawang merah (tumis)
- 2 ulas bawang putih (tumis)
- 1/2 biji betik muda (dipotong) *aku agak ja separuh sbb hritu guna kentang 2 biji utk ganti sebab xda betik
- air asam jawa secukupnya
- garam secukupnya

cara-cara
1. tumiskan bawang putih, bawang merah, daun kari, bunga lawang, cengkih, kayu manis, buah pelaga, halia dan serai sehingg naik aroma
2. bila dah garing, masukkan bancuhan rempah dengan air dan kerisik. masukkan air asam jawa. masak sehingga pecah minyak. tambah air sedikit
3. masukkan ayam. masakkan supaya rempah. meresap dan untuk empukkan ayam. masukkan santan.
4. masak seketika dengan menutup dengan penutup untuk empukkan isi ayam. agak2 dah hampir empuk, masukkan kentang/betik muda. kalau betik muda, masukkan lebih awal sebab kandungan enzim dalam betik membantu ayam lebih cepat empuk
5. masukkan garam secukup rasa
6. siap!

#resepimakofficial