----- ASSALAMUALAIKUM & SELAMAT DATANG KE SHINJU D'BLOGGUE ----- hak cipta adalah terpelihara.. sebarang rujukan atau pertanyaan boleh diajukan di waniali.catail@gmail.com atau tinggalkannya di kotak KOMEN ye ^^... SELAMAT MEMBACA :)

Sabtu, 4 September 2021

Masak Lemak Malas Daging & Cendawan

 Masak Lemak Daging & Cendawan Bunapi


Lembut kan 1 buku daging beku.. hiris nipis

gaulkan dengan serbuk kunyit


tumbuk: 1 bwg putih besar + sedikit lada hitam + 5 cabai melaka merah / hijau + 1sdk jintan


tumiskan bahan tumbuk sampai garing.  masukkan daging. titikkan 1 btg serai kecil & masuk dalam kuali. masukkan sesikit air utk memasakkan daging. masukkan asam keping kecil


perisakan dgn gula, perasa  cendawan, ajinomoto, cukup rasa, garam


masukkan santan & tmba air. tunggu sehingga mendidih. masukkan daun kunyit.. siap