----- ASSALAMUALAIKUM & SELAMAT DATANG KE SHINJU D'BLOGGUE ----- hak cipta adalah terpelihara.. sebarang rujukan atau pertanyaan boleh diajukan di waniali.catail@gmail.com atau tinggalkannya di kotak KOMEN ye ^^... SELAMAT MEMBACA :)

Rabu, 26 Januari 2022

ZIRAN BEEF (XINJIANG STIR FRY) WITH SPAGETTI


marinate:

470g dging lembu (hiris nipis-nipis)

1 sdk gula

1 1/2 sdb kicap lemak manis

2 sdb apple cider

1 1/2 sdk minyak bijan

sebatikan semua dengan daging baru masukkan 

1 sdb tpg jagung


rempah:

1 sdk chilli flakes

2 sdk serbuk cili

5 tgkai cabai kering xtra pedas tesco (potong 2)

1/2 sdk lada sichuan  (biji) ditumbuk halus

2 sdb jintan (ditumbuk halus)


bahan tumisan:

sedikit minyak olive

5 ulas bawang putih (cincang halus)

2 inci halia (cincang halus)

1/2 labu bwg holland (potong dadu besar) 


bahan hiasan:

1/2 labu capsicum hijau (potong dadu besar)

150ml stok ayam (150ml air + 1 kiub ayam) 

sedikit ajinomoto/pasti sedap

sedikit apple cider

sedikit gula secukup rasa



cara-cara masak ziran beef:

1. masukkan minyak zaitun + masak. goreng daging yg diperap tadi. angkat & ketepikan lepas sudah karemelis

2. masukkan minyak zaitun.

- tumis bwg putih + halia (garing)

- bwg holland > karamel  > ketepikan 

- tumiskan bahan-bahan rempah (tambah minyak jika perlu) 

3. masukkan daging tadi & goreng semua smpai masak

4. perasan sehingga sukup rasa

5. garnish dgn daun ketumbar

6. hidangkan dgn spageti/ tayar

7. siap!


cara sediakan spageti/tayar:

1. rebus meendidih air dalam periuk dalam

2. didih > garam halus 2 sdk + 3 sdm minyak masak > didih

3. masukkan spageti / tayar dll

4. rebus sampai empuk

5. toskan & lalukan bawah air.

6. siap!


#resepimodified