----- ASSALAMUALAIKUM & SELAMAT DATANG KE SHINJU D'BLOGGUE ----- hak cipta adalah terpelihara.. sebarang rujukan atau pertanyaan boleh diajukan di waniali.catail@gmail.com atau tinggalkannya di kotak KOMEN ye ^^... SELAMAT MEMBACA :)

Sabtu, 20 Julai 2019

MI UDANG

bahan-bahan
- 1 kati udang hidup (direbus) *separuh dikisar dan ditapis kemudian dimasukkan sebagai kuah
- 6 biji kentang (direbus empuk kemudian dikisar halus)
- 3 sdb cili giling
- sedikit kacang goreng tumbuk (untuk memekatkan kuah)
- 1 labu bawang besar (dikisar)
- 4 ulas bawang putih (dikisar)
- 2 keping fishcake (digoreng) - hiasan
- 10 biji fishball (digoreng) - hiasan
- 1 biji tokua ( dibelah dua dan digoreng) - hiasan
- daun sup & daun bawang (dihiris) - hiasan
- 1 paket mi (direbus dalam air mendidih hingga keluar buihan putih - itu kapur kata mak)

cara-cara
1. tumiskan bawang besar dan bawang putih
2. masukkan cili giling sehingga garing dan cabai masak
3. masukkan air rebusan udang
4. masukkan kentang yang dikisar tadi. masukkan air tapisan daripada separuh kisaran udang tadi. tapis untuk buang cengkerang kulit udang
5. masak sehingga mendidih dan masukkan kacang tumbuk. nak lagi sedap goreng tanpa minyak kacang kemudian tumbuk kasar
6. masukkan udang lebihan tadi. kalau nak masuk yamg fresh pon boleh. atau pun udang hasil rebusanbtadi just dijadikan topping untuk hidangan dan hiasan *better* sebab kalau masukkan balik nanti hilang manis udang tu
7. tambah aroma kuah dengan masukkan daun sup dan daun bawang
8. hidangkan dengan mi bersama tokua goreng, fishball dan fishcake dan sebagainya yang disukai
9. siap!

#resepimakofficial

BABYCORN MASAK LEMAK (most fav)

bahan-bahan
- 20 batang babycorn (hiris nipis dan membulat) *aku anggar ja 20 btg. asal bole masuk periuk ok dah
- santan secukupnya
- 1 labu bawang besar (hiasan)
- 1 paket kecil udang kering
- 7 tangkai cabai kering (dipotong serong)-hiasan
- garam secukup rasa
- air untuk merebus babycorn
- 1 paket suhun (direndam kembang)

cara-cara
1. rebuskan babycorn dengan air. masukkan udang kering
2. bila air rebusan hampir kerinf dan babycorn dah empuk, masukkan santan
3. masukkan cabai kering dan bawang besar
4. perasakan dengan garam
5. masukkan suhun
6. siap!

#resepimakofficial

BENDI GORENG TELUR

bahan-bahan
- bendi (dipatahkan penghujung untuk tengok kerapuhan. kalau tak patah maka tak sedap dan dah tua kata mak. potong menyerong)
- 1 biji telur ayam (dibasuh)
- serbuk kunyit secukup warna
- garam secukupnya
- 1 labu bawang besar (hiasan)
- 1 tangkai cabai hidup (hiasan)
- sedikit air

cara-cara
1. tumiskan bawang besar
2. masukkan bendi
3. masukkan sedikit air untuk mengempukkan bendi
4. masukkan garam, cabai hidup dan serbuk kunyit
5. masukkan telur bila air dan lendiran bendi hampir kering
6. siap!

#resepimakofficial

IKAN MERAH MASAK ASAM

bahan-bahan
- 4 ekor ikan merah (digoreng bersama kunyit + garam)
-  5 tangkai cabai melaka (hiasan)
- air asam jawa secukupnya
- 2 inci halia (potong memanjang)
- 2 biji bawang merah (hiris mayang)-tumis
- 2 ulas bawang putih (hiris mayang)-tumis
- 1 labu bawang besar (hiasan)
- 1 tangkai cabai hidup (hiasan)
- garam dan gula secukup rasa

cara-cara
1. tumiskan bawang. masukkan halia
2. masukkan air asam jawa
3. masukkan bahan hiasan dan perasa
4. masukkan ikan
5. siap!

#resepimakofficial