----- ASSALAMUALAIKUM & SELAMAT DATANG KE SHINJU D'BLOGGUE ----- hak cipta adalah terpelihara.. sebarang rujukan atau pertanyaan boleh diajukan di waniali.catail@gmail.com atau tinggalkannya di kotak KOMEN ye ^^... SELAMAT MEMBACA :)

Selasa, 22 Ogos 2023

LASAGNA ROTI (MY STYLE)

 *LASAGNA ROTI by me*


SOS PUTIH

bahan-bahan:

1) *bancuh dalam bekas lain* 300 ml (susu 200ml air 100ml) betulnya smua kena susu

+ 1 sdt lada hitam + hujung sdt garam + 2 sdt secukup rasa (sampai rasa mcm ayam²) + 1 sdm tepung superfine (gandum) 

= kacau sebati, jangan ada ketui², rasa d klu tak cukup topap time ni

2) sediakan: 1 sdm bancuhan tepung jagung (utk pekatkan kuah, sepatutnya pakai cheese cheddar keping)

 3) 1sdm butter


cara-cara buat sos putih:

tumis 1 sdm butter & masak sambil kacau sentiasa dengan api koi besar sampai pekat dan masukkan bancuhan tepung jagung bila dah panas. siap dan ketepikan dalam mangkuk lain



SOS BOLOGNESE

bahan-bahan:

- 2 sdm butter

- 1/4 bawang holland (dadu) - 1/2 cun

- 2 ulas bawang putih (cincang) 

- 200g daging kisar (400g cun)

- 1sdk cili blend sniri

- 1/3 carrot (dadu)

- 1 sdt lada hitam biji (tumbuk kasar) 

- 1 sdt lada sicuan biji (tumbuk kasar)

- 2/3 tin sos prego tomato salsa (1 tin cun)

- air kocakan dari tin sos 

- sedikit oregano/pasli

- sedikit sos tomato untk hilangkan pedas 

- 1 sdm gula*

- 1 sdm aji/ perasa*

*ejas kalau tak rasa

masak api kuat xpa, sebab nanti nk bakar jugak. tak perlu smpai masak


cara-cara:

1. panaskan butter. tumis bawang putih dan hollad sampai layu

2. masukkan cili blend + daging + carrot + lada²

3. masukkan sos dalam tin

4. perisakan sampai dapat rasa nak disukai

5. boh oregano/pasli untuk lebih rasa

6. siap, boleb tutup api


SUSUNAN LASAGNA

- baking tray bentuk segi empat panjang

- 6 keping roti wheatameal (lenyek nipis)

- cheese utk piza secukupnya

- 4 keping crabstick (potong panjang 3x)

serbuk oregano/parsley

baking tray memanjang


1. sos bolognese (bahagi 3) 

> roti 2 (kiri-kanan) 

> sos putih (bahagi 3) > cheese tabur

> crab stick 4


2. roti 

> sos putih

> crab stick 4

> prego

> cheese


3. roti 2

> sos putih 

> cabstick 4

> prego (byk sikit) 

> cheese



reheat 160'c / 10 minit

bakar api atas bawah, tray tengah tengah 30 minit

SUHUN GOYENG (MY STYLE)

 SUHUN GOYENG MYSTYLE

1 ikat suhun (rendam) 

4 baby corn

2 genggam bayam. brazil

2 kping kobis 

2 telur

4 tomato baby belah coin 

1 cili hidup

4sdm bwg blen

mushroom seasoning

lada hitam serbuk

garam

air sckupnya

bwg goyeng hias

SAMBAL IKN BILIS MOMII

 *SAMBAI IKAN BILIS MOMI*

blend :

1 bawang besar

5 bawang putih

sejemput ikan bilis


- tumis bahan blend

- Masukkan 3 sdm cabai blend

- gula merah/nisan

- kering/naik minyak - > boh ayaq  ulang 3x sampai kering.. 

rasa dulu baru boh perasa, garam  / gula putih 2 sdm

ayaq asam jawa

siap




kalau buat sambai kerang , xyah blend ikan bilis.. lebihkan bawang.. letak *serai*


sambaiikan masin.. rebus asing ikan  masin.. masak mcm biasa

SUP IKAN BILIS (MY STYLE)

 *SUP BILLIE EILISH*

1l ayaq

1 kiub ikan bilis

1 fishcake (potong dadu)

8 biji fishbol

1 tgkai daun sup

1 sdmr gula

1/3 sdk garam

1 dash serbuk black pepper

TEH MASALA KAW (MY STYLE)

 TEH MASALA

- 4 sdthitam serbuk teh

- 2 sdthitam serbuk masala

- 3 sdmakan besi susu pekat

- hujung sdt garam

- 3 cwn ayaq

didih 2x

MI GOR & SUP (MY STYLE)

 *MI GOR + SUP*


_base soup_

1/2 bwg besar

1 baby corn

1 box daging (170-200g)

2 kpg kubis

-reneh sup sampai mendidih & naik scum.. siap, tapis & rebus semula.. buang dgg, bwg, babycorn

- periuk xtgkai, air 1.5" bwh

-1 dash mush seasoning 

- 1/4 sdt sasa garam

- 2 dash w/pepper

- 1 dash garlic pwdr

- potong dadu fishcake & goreng > boh dlm sup + mnyak bijan sikit



_mi goreng_

- potong²sampah sup (sayur) 

- tumis: 5 minced grlic + sampah²

- potong kiub daging & 1/4 tomato 

- 1.5 sdm cabai blend redimed. tggu smpai pch mnyak, tmbah ayaq bila prlu

- 1 sdb agk² karamel masakan

- 1 sdb agk² sos tomato

- boh tomato & dgg

- 1 sdb agk² kicap mi

- masuk mi, goi2

- 1 sdb agk² karamel masakan

- 2 sdb agk² kicap lmak manis

- 1 sdm leper gula putih *ejas kalu perlu

PAI KARI AYAM ( CARAKU)

 *PAIKARI AYAM*


_crust atas_

▫️2 biji kentang (rebus, lenyek + 1/2 sdt b/pepper + fcm smpai lembut) 

▫️topping: cheddar cheese (opt) 


_inti kari_

▫️minyak utk tumis

▫️1/2 bwg besar (dadu) ▫️2 ulas garlic (mincd) ▫️bancuh: 2 tbsb srbuk kari + 1 tbsb srbuk kurma + sdkit sdt srbk cili

▫️1 box ayam dada (dadu ±180g) 

▫️ 2 cbai melaka (hiris myg) 

▫️1 gnggam froz vege/sayur ap² (±60g) 

▫️1/2 sdt aji + garam sckp rasa

▫️ sedikit fcm

▫️ dh naik mnyak.. daun sup


bekas alfoil : 6'x3'x2.5'

bakar: 180'c, atasbwh, rak tgh, 20 minit @ sampai cheddar cheese garing

AYAM GOR ALA FM (CARAKU)

 *AYAM GOYENG ALA FM*

▫️1 box ayam dada (±180g) belah 2 di bhgian tebal

▫️mix pwdr: cumin, fennel, coriander, tpg beras

▫️1st layer: mix powder

▫️2nd layer: tpg bestari

(marinate sat, bagi tpg lekat - guna air sikit ja)

▫️masa goreng, jgn ada tpg kering.. nnti mnyak berkeladak. goreng 1 minit/side

▫️siap goreng, goi dgn tpg bestari + air.. goreng lagi.. bagi tpg masak ja.. siap

CONDIMENT OILS & SUP WANTAN

CONDIMENT OILS & SUP WANTAN


1) garlic oil

- bawang putih 2 labu blend cincang

- minyak masak secukupnya 

- goreng sampai garing, buh dalam balang kaca & tinggalkan sikit minyak utk chilli oil.

siap


2) chilli oil

- 1 genggam cabai kering, basuh & toskan

- goreng cili kering + sikit minyak sampai abih airnya kering, blend hancur/separa hancur & boh dlm balang kaca + sedikit bwg putih goreng tadi, kalau terlalu penuh dlm garlic oil

- *minyak herba* minyak bwg putih tadi + minyak lagi sikit utk tumis herba  : 1 kayu manis, 1 lawang, 2 sdt sichuan peper, d. ketumbar, 1/4 bwg besar, 2 potong lebar halia. goreng garing, tapis minyaknya & boh dalm balang isi cili blend tadi

- sangai sikit bijan putih dan boh dlm balang sekali. kalau tak ckup minya, panaskan minyak baru & buh sampai bnyk mana nak. 

siap


3) inti dumpling

- 8 isi udang

- 200g isi ayam

- 1sdm sos tiram

- 1/2 sdm kicap lemak manis

- 1/2 sdm sos ikan

- sedikit lada hitam + lada putih serbuk

- 1/8 bwang besar

- 1/8 carrot

blend semua bahan dia atas dalm blender kering.. siap & balut dalam kulit wantan/dumpling. gamkan dgn air.

siap


4) sup wonton

- 3 ulas bwg putih cincang. tumiskan

- 3-4 cwn air 

- sampah herba dri chili oil, tumbuk hancur

- 1 kiub ayam

- 2 sdt tinggi aji

tumis bwg putih & didihkan semua.. boh wantan/dumpling sampai lutsinar. 

siap