----- ASSALAMUALAIKUM & SELAMAT DATANG KE SHINJU D'BLOGGUE ----- hak cipta adalah terpelihara.. sebarang rujukan atau pertanyaan boleh diajukan di waniali.catail@gmail.com atau tinggalkannya di kotak KOMEN ye ^^... SELAMAT MEMBACA :)

Selasa, 21 Julai 2020

PUCUK PAKU MASAK LEMAK



Bahan-bahan
seikat besar genggam/agak2 pucuk paku (dipotong ikut saiz biasa dan direbus sampai empuk)
1 genggam ikan bilis (separuh ditumbuk/blemd halus)
bawang besar 1 biji (blend)
7 biji cabai melaka (blend)
santan secukupnya
garam secukupnya
kunyit serbuk secukupnya
ada udang bole masukkan udang hidup

Cara-cara
1. rebus sampai empuk pucuk yang telah dipotong (potong dan ambil bahagian lembut) dan dibasuh. sudah lembut batangnya, ditoskan dan dibasuh. ketepikan
2. rebus naik bahan-bahan blend tadi .mmasak sampai agak2  masak cabai blend tu
3. masukkan pucuk paku bersama ikan bilis yang telah diperisikan (yang tak diblend)
4. cantikkan warna dengan serbuk kunyit
5. masukkan udang
6. tutup api
7. masukkan garam secukup rasa
8. siap!

#resepimakofficial