----- ASSALAMUALAIKUM & SELAMAT DATANG KE SHINJU D'BLOGGUE ----- hak cipta adalah terpelihara.. sebarang rujukan atau pertanyaan boleh diajukan di waniali.catail@gmail.com atau tinggalkannya di kotak KOMEN ye ^^... SELAMAT MEMBACA :)

Sabtu, 2 Mei 2020

MOCHI

MOCHI by shinju

*bahan-bahan*(kulit luar)
- 3 1/2 cwn @ 300g tepung beras pulut
- 1/2 cwn @ 80g gula pasir
- air @ susu cair secukupnyanya
- 3 sdm tepung jagung (disangrai)
- pewarna yg disukai (aku guna pencelup merah sirap dgn hijau)


*cara-cara* (kulit luar)
1. campoq semua kecuali tepung jagung
2. air/susu cair tu campur dalam adunan sampai bila kita uli dia tak melekat di tgn.. macam kita buat doh untuk kuih buah buah melaka tu
3. dah goi sebati tu.. bahagi doh kepada dua untuk boh kaler. letak dlm bekas lain
4. dah setel boh kaler.. letak kat tepi dulu., jgn lupa p sangrai tpg jagung tu
5. okay.. kita buat inti



*bahan-bahan* (inti kacang)
- 4 sdm @ 100g kacang tanah tumbuk kasar
-  2 sdm gula pasir
- 3 sdm air panas

*cara-cara* (inti)
campoq ja semua sanpai sebati atau kalau nk lebih manis.. tambah ja gula lebih hehe. ayaq tu utk bagi lekat ja


# ambik periuk dan isi air.. separuh penuh oklah kalau periuk kecik.. masak smpai mendidih

# kalau ikutkan kuih mochi ni ada yg buat lepiaq.. bulat besaq macam cucoq badak.. tapi aku buat besaq kuih buah melaka..hehe.. x reti

#aku gentel2 bagi jadi besar kuih gula melaka tu.. aku tekan2 kat tengah2 bagi dia jadi lubang.. aku isi inti tu dalam lubang.. aku tutup lubang tu

# dah setel. masuk dlm air mendidih dlm periuk tdi.. masak lama sikit dalam 10 ke 15 minit.. sebab lagi lama lagi melekit lagi mochi aa jadi dia

# bila da masak.. hg akn nmpak dia timbui n jernih sikit pastu dia kembang melepiaq.. dh angkat.. toskan pastu alirkan kat air paip utk kurgkan depa melekat antara 1 sma lain

#salut depa dekat tpg jagung yg da dsangrai tadi. da bole makan pastu jeheh

# ikutkan kena kukuih kuih ni.. tpi resepi ni aku olah.. sebb nk mudah.. rumah aku xdak periuk kukuih.. kukuih lagi lembut n menjadi.. klu nk try.. hg tgok  kt youtube ad cara dia.. hehe

# lagi 1.. inti dia bole variasi.. x semestinya inti kacang.. ada yg boh inti coklat la nutella.. red bean.. aiskrim la.. hehe..

#resepishinju

AGAR-AGAR LUMUT MAK (MODIFIED)

bahan2:
+- 30g agar2 tali
2 1/2 cwn air
1 1/4 cwn gula
secubit garam
2 1/2 cwn santan
2 1/2 jus pandan
1 biji telur

cara2:
1) rendam agar2 dalam stgh jam. toskan dan ketepikan
2) masukkan agar2 + air + jus pandan. masak sampai agar2 larut sepenuhnya
3) masukkan gula. bagi larut sepenuhnya
4)sementara tunggu gula larut.. ambil bekas lain utk kacau telur supaya sebati kmudian masukkan santan kedalamnya. kacau sebati telur dgn santan
5) bila gula dh larut.. perlahankan api.. masukkan bahan campuran no. 4 tadi. kacau supaya santan x pecah minyak. boh garam sekali
6) agak lama sikit.. kuatkan api.. masak sampai nampak agar2 jadi serdak2 telur.. maknanya partikel dia dh berpisah.. bole tutup api
7) percika ayaq sikit dekat loyang hat nak boh agar2 ni.. lepastu isi.. tggu sejuk n makan
8) siap!

#resepimakofficial
#resepimodifiedshinju

CUCUR BADAK MAK (MODIFIED)

bahan-bahan kulit
- 3 biji ubi keledek manis (potong sederhana tebal dan direndam seketika utk buang pasir.. kemudian rebus dan lecek lumat halus ubi) 
- tpg gandum (sama bnyk dgn ubi atau kurg sedikit pun boleh.. nak sedap bnykkan ubi dlm portion) 
- air garam (sampai doh boleh uli) 
- minyak (kita guna masa uli nak letak inti) 
**masukkan bahan2 ikut step senarai ini**

bahan-bahan inti
- 1/2 tempurung kelapa parut
- 1 labu bawang besar 
- 2 batang serai dipotong mayang (bahagian lembut) 
- 1 genggam udang kepal (direndam kalu yg kering) @ udang hidup yang kecil tu
- 1 1/2 sdm cili blender @ 5-6 tangkai cili kering 
- gula pasir secukupnya
- gula merah secukupnya
- garam secukupnya

cara-cara inti
1. blenderkan 1 labu bawang besar + cili kering + 2 batang serai batang lembut
2. tumiskan bahan blender tadi
3. masukkan kelapa parut dan udang
4. perasakn dgn gula dan garam
5. masak sampai keperangan atau sedikit lembap
6. siap!

TIPS**
# leperkan doh kulit dgn minyak masak sebelum masukkan inti
***inti disejukkan terlebih dahulu
***leperkan doh senipisnya sebab aku suka rangup
***kepal2 kan inti sebelum masukkan ke dalam doh utk banyakkn inti.. aku suka makan cucur badak inti manis pedas n banyak 

#resepimakofficial
#resepiakumodify