MOCHI by shinju
*bahan-bahan*(kulit luar)
- 3 1/2 cwn @ 300g tepung beras pulut
- 1/2 cwn @ 80g gula pasir
- air @ susu cair secukupnyanya
- 3 sdm tepung jagung (disangrai)
- pewarna yg disukai (aku guna pencelup merah sirap dgn hijau)
*cara-cara* (kulit luar)
1. campoq semua kecuali tepung jagung
2. air/susu cair tu campur dalam adunan sampai bila kita uli dia tak melekat di tgn.. macam kita buat doh untuk kuih buah buah melaka tu
3. dah goi sebati tu.. bahagi doh kepada dua untuk boh kaler. letak dlm bekas lain
4. dah setel boh kaler.. letak kat tepi dulu., jgn lupa p sangrai tpg jagung tu
5. okay.. kita buat inti
*bahan-bahan* (inti kacang)
- 4 sdm @ 100g kacang tanah tumbuk kasar
- 2 sdm gula pasir
- 3 sdm air panas
*cara-cara* (inti)
campoq ja semua sanpai sebati atau kalau nk lebih manis.. tambah ja gula lebih hehe. ayaq tu utk bagi lekat ja
# ambik periuk dan isi air.. separuh penuh oklah kalau periuk kecik.. masak smpai mendidih
# kalau ikutkan kuih mochi ni ada yg buat lepiaq.. bulat besaq macam cucoq badak.. tapi aku buat besaq kuih buah melaka..hehe.. x reti
#aku gentel2 bagi jadi besar kuih gula melaka tu.. aku tekan2 kat tengah2 bagi dia jadi lubang.. aku isi inti tu dalam lubang.. aku tutup lubang tu
# dah setel. masuk dlm air mendidih dlm periuk tdi.. masak lama sikit dalam 10 ke 15 minit.. sebab lagi lama lagi melekit lagi mochi aa jadi dia
# bila da masak.. hg akn nmpak dia timbui n jernih sikit pastu dia kembang melepiaq.. dh angkat.. toskan pastu alirkan kat air paip utk kurgkan depa melekat antara 1 sma lain
#salut depa dekat tpg jagung yg da dsangrai tadi. da bole makan pastu jeheh
# ikutkan kena kukuih kuih ni.. tpi resepi ni aku olah.. sebb nk mudah.. rumah aku xdak periuk kukuih.. kukuih lagi lembut n menjadi.. klu nk try.. hg tgok kt youtube ad cara dia.. hehe
# lagi 1.. inti dia bole variasi.. x semestinya inti kacang.. ada yg boh inti coklat la nutella.. red bean.. aiskrim la.. hehe..
#resepishinju
*bahan-bahan*(kulit luar)
- 3 1/2 cwn @ 300g tepung beras pulut
- 1/2 cwn @ 80g gula pasir
- air @ susu cair secukupnyanya
- 3 sdm tepung jagung (disangrai)
- pewarna yg disukai (aku guna pencelup merah sirap dgn hijau)
*cara-cara* (kulit luar)
1. campoq semua kecuali tepung jagung
2. air/susu cair tu campur dalam adunan sampai bila kita uli dia tak melekat di tgn.. macam kita buat doh untuk kuih buah buah melaka tu
3. dah goi sebati tu.. bahagi doh kepada dua untuk boh kaler. letak dlm bekas lain
4. dah setel boh kaler.. letak kat tepi dulu., jgn lupa p sangrai tpg jagung tu
5. okay.. kita buat inti
*bahan-bahan* (inti kacang)
- 4 sdm @ 100g kacang tanah tumbuk kasar
- 2 sdm gula pasir
- 3 sdm air panas
*cara-cara* (inti)
campoq ja semua sanpai sebati atau kalau nk lebih manis.. tambah ja gula lebih hehe. ayaq tu utk bagi lekat ja
# ambik periuk dan isi air.. separuh penuh oklah kalau periuk kecik.. masak smpai mendidih
# kalau ikutkan kuih mochi ni ada yg buat lepiaq.. bulat besaq macam cucoq badak.. tapi aku buat besaq kuih buah melaka..hehe.. x reti
#aku gentel2 bagi jadi besar kuih gula melaka tu.. aku tekan2 kat tengah2 bagi dia jadi lubang.. aku isi inti tu dalam lubang.. aku tutup lubang tu
# dah setel. masuk dlm air mendidih dlm periuk tdi.. masak lama sikit dalam 10 ke 15 minit.. sebab lagi lama lagi melekit lagi mochi aa jadi dia
# bila da masak.. hg akn nmpak dia timbui n jernih sikit pastu dia kembang melepiaq.. dh angkat.. toskan pastu alirkan kat air paip utk kurgkan depa melekat antara 1 sma lain
#salut depa dekat tpg jagung yg da dsangrai tadi. da bole makan pastu jeheh
# ikutkan kena kukuih kuih ni.. tpi resepi ni aku olah.. sebb nk mudah.. rumah aku xdak periuk kukuih.. kukuih lagi lembut n menjadi.. klu nk try.. hg tgok kt youtube ad cara dia.. hehe
# lagi 1.. inti dia bole variasi.. x semestinya inti kacang.. ada yg boh inti coklat la nutella.. red bean.. aiskrim la.. hehe..
#resepishinju