----- ASSALAMUALAIKUM & SELAMAT DATANG KE SHINJU D'BLOGGUE ----- hak cipta adalah terpelihara.. sebarang rujukan atau pertanyaan boleh diajukan di waniali.catail@gmail.com atau tinggalkannya di kotak KOMEN ye ^^... SELAMAT MEMBACA :)

Sabtu, 2 Mei 2020

AGAR-AGAR LUMUT MAK (MODIFIED)

bahan2:
+- 30g agar2 tali
2 1/2 cwn air
1 1/4 cwn gula
secubit garam
2 1/2 cwn santan
2 1/2 jus pandan
1 biji telur

cara2:
1) rendam agar2 dalam stgh jam. toskan dan ketepikan
2) masukkan agar2 + air + jus pandan. masak sampai agar2 larut sepenuhnya
3) masukkan gula. bagi larut sepenuhnya
4)sementara tunggu gula larut.. ambil bekas lain utk kacau telur supaya sebati kmudian masukkan santan kedalamnya. kacau sebati telur dgn santan
5) bila gula dh larut.. perlahankan api.. masukkan bahan campuran no. 4 tadi. kacau supaya santan x pecah minyak. boh garam sekali
6) agak lama sikit.. kuatkan api.. masak sampai nampak agar2 jadi serdak2 telur.. maknanya partikel dia dh berpisah.. bole tutup api
7) percika ayaq sikit dekat loyang hat nak boh agar2 ni.. lepastu isi.. tggu sejuk n makan
8) siap!

#resepimakofficial
#resepimodifiedshinju

Tiada ulasan: