----- ASSALAMUALAIKUM & SELAMAT DATANG KE SHINJU D'BLOGGUE ----- hak cipta adalah terpelihara.. sebarang rujukan atau pertanyaan boleh diajukan di waniali.catail@gmail.com atau tinggalkannya di kotak KOMEN ye ^^... SELAMAT MEMBACA :)

Sabtu, 2 Mei 2020

CUCUR BADAK MAK (MODIFIED)

bahan-bahan kulit
- 3 biji ubi keledek manis (potong sederhana tebal dan direndam seketika utk buang pasir.. kemudian rebus dan lecek lumat halus ubi) 
- tpg gandum (sama bnyk dgn ubi atau kurg sedikit pun boleh.. nak sedap bnykkan ubi dlm portion) 
- air garam (sampai doh boleh uli) 
- minyak (kita guna masa uli nak letak inti) 
**masukkan bahan2 ikut step senarai ini**

bahan-bahan inti
- 1/2 tempurung kelapa parut
- 1 labu bawang besar 
- 2 batang serai dipotong mayang (bahagian lembut) 
- 1 genggam udang kepal (direndam kalu yg kering) @ udang hidup yang kecil tu
- 1 1/2 sdm cili blender @ 5-6 tangkai cili kering 
- gula pasir secukupnya
- gula merah secukupnya
- garam secukupnya

cara-cara inti
1. blenderkan 1 labu bawang besar + cili kering + 2 batang serai batang lembut
2. tumiskan bahan blender tadi
3. masukkan kelapa parut dan udang
4. perasakn dgn gula dan garam
5. masak sampai keperangan atau sedikit lembap
6. siap!

TIPS**
# leperkan doh kulit dgn minyak masak sebelum masukkan inti
***inti disejukkan terlebih dahulu
***leperkan doh senipisnya sebab aku suka rangup
***kepal2 kan inti sebelum masukkan ke dalam doh utk banyakkn inti.. aku suka makan cucur badak inti manis pedas n banyak 

#resepimakofficial
#resepiakumodify


Tiada ulasan: