----- ASSALAMUALAIKUM & SELAMAT DATANG KE SHINJU D'BLOGGUE ----- hak cipta adalah terpelihara.. sebarang rujukan atau pertanyaan boleh diajukan di waniali.catail@gmail.com atau tinggalkannya di kotak KOMEN ye ^^... SELAMAT MEMBACA :)

Sabtu, 22 September 2018

IKAN TILAPIA MASAK STIM



Kuah:
3 biji asam ko dihiris halus
2 inci halia dimayang halus
3 ulas bawang putih dihiris
3 ulas bawang merah dihiris
1 biji tomato dipotong kiub
Sos ikan , tiram secukupnya
1 batang serai dipotong serong
Daun limau (buat tomyam tu)

Ikan: siangkan potong 2, stimkan

Cara-cara:
1.       Masakkan kuah sampai didih dan bau wangi
2.       Curah ke atas ikan yang distimkan
3.       Siap!
#resepimakofficial

FILLET IKAN TILAPIA



Isi ikan tilapia dipotong dadu
Sos tomato
Sos tiram
Sos cili
1 biji Tomato
Bawang besar
Cabai merah
Serai
Gula garam secukupnya sebab sos tiram dah masin


Cara-cara:
1.       Isi ikan tilapia tanpa tulang dipotong kiub dan digoreng dengan tepung, ketepikan da asingkan
2.       Tumis bawang merah dan putih
3.       Masukkan semua sos
4.       Masukkan belahan kiub tomato
5.       Perasan. Hias dengan bawang dan cabai merah
6.       Masukkan serai untuk sedapkan
7.       Masukkan fillet ikan ke dalam kuah yang dimasak tadi
8.       Siap!
#resepi mak official


PULUT KUKUS



Beras pulut
Santan (dimasak dulu dengan perasan garam)
Pandan

Cara-cara:
1.       Rendam pulut 24 jam/ lebih lama
2.       Basuh beras pulut dan letak atas bekas berlubang bersama pandan
3.       Masuk air di bahagian bawah dan bagi mendidih dulu sebelum letak atas dia (yang berlubang tu)
4.       Buat lubang dekat area yang ada lubang untuk dia masak
5.       Tutup penutup
6.       Tunggu sampai masak
7.       Angkat, gaul dengan santan yang dimasak dengan garam
8.       Kukus semula gun acara yang sama
9.       Siap!
#resepimakofficial

LAKSA MAK



1 bungkus laksa direbus sehingga lembut – nak lebih lembut, rendam semalaman
8 ekor ikan direbus dan ditoskan- dibuang isi dari tulang, tulang asing dan diblender sebelum masuk dalam periuk untuk masak
Blender sejumlah cabai kering dan 1 bawang besar
Daun kesum
Bunga kantan
Garam , gula, perasa secukupnya

Cara-cara:
1.       Masukkan bahan-bahan blender , masukkan cabai sampai masak
2.       Masukkan tulang yang ditapis tu
3.       Masuk daun dan bunga
4.       Masukkan isi ikan yang dilenyek
5.       Perasakan dengan garam, gula dan perasa
6.       Siap!
#resepimakofficial

SAMBAL PETAI UDANG



3 tangkai petai (dikikis kulit luar dan dibuang line paling tepi kiri dan kanan sampai kelihatan biji petai)- potong macam sebesar carrot yang selalu otong tu
Blender: 10 tangkai cili kering (direndam, dibuang biji), 1 labu bawang besar, 3 bawang putih
Air asam jawa/ asam keeping
13 ekor udang segar
Garam, gula, perasa secukupnya
Hiasan: bawang besar

Cara-cara:
1.       Petai dipotong dan direbus dahulu untuk elak dia hitam kerana masak sambal. Siap dan toskan
2.       Tumis bahan-bahan blender dalam periuk. Masakkan cabai sepenuhnya
3.       Masukkan asam jawa/asam gelugor
4.       Masukkan petai sehingga lembut
5.       Masukkan udang
6.       Masukkan garam, gula, perasa, dan bahan hiasan
7.       Rasakansiap!
#resepimakofficial

KACANG BUNCIS BERSAMA TELUR



18 tangkai kacang buncis dipotong serong kurus-kurus
Bawang merah, putih (menumis)
Air untuk lembutkan kacang
1 biji telur ayam dibasuh di bahagian luarnya
Garam, perasa secukup rasa
1 tangkai cili merah dipotong serong
Sedikit kunyit untuk mencantikkan warna
1 labu bawang besar dipotong bulat untuk hiasan
Minyak secukupnya untuk menumis

Cara-cara:
1.       Tumiskan bawang
2.       Masukkkan kacang. Air sedikit untuk lembutkan kacang
3.       Masuk serbuk kunyit dan telur ayam
4.       Masukkan perasa untuk sedapkan masakna
5.       Masukkan bahan hiasan
6.       Siap!
#resepimakofficial

KERABU BUAH BEKA


KERABU BUAH BEKA
3 tangkai buah beka (dipanggang dan dikikis kulit luar di bawah aliran air) dipotong macam petai
Sambal belacan secukupnya
Gula, garam secukupnya
Bawang besar dihiris mayang (1 labu)
Kerisik secukupnya
Air limau purut sekucup rasa
Kerang dibuang kulit (yang telah direbus) secukupnya
Santan secukupnnya

Cara:
1.       Gaulakn kesemua bahan bersama sehinggga dapat rasa yang diinginkan
2.       Simpan dalam peti sejuk setelah menggaul entuk elak cepat basi kerana kegunaan santan yang tidak dimasak
3.       Siap!
#resepimakofficial

KAILAN IKAN MASIN



1 ekor ikan gelama masin (digoreng dan dikopek isinya – takde tulang)
1 ikat sayur kailan segar (dipotong)
3 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
Sos tiram secukupnya
Sos ikan secukupnya
Sedikit minyak untuk menumis
Udang (opt)

Cara-cara:
1.       Tumiskan bawang
2.       Masukkan kalian
3.       Masukkan ikan masin yang diracik tadi
4.       Masukkan sos ikan
5.       Rasa. Masukkan sos tiram. Rasa. Tak cukup masin, masukkan yang mana ada like sos ikan/tiram/ikan masin kecuali garam
6.       (masukkan udang lebih awal sebelum kalian) masukkan kalian
7.       Bawang untuk hiasan
8.       Siap!
#resepimakofficial


SAMBAL SOTONG



Blender: 10 tangkai cabai kering dipotong serong dan direndam + 3 ulas bawang merah + 3 ulas bawang putih
Air asam jawa / asam keeping (dibasuh)
600g sotong kering direndam dan dibasuh sampai jernih airnya
Garam, gula, perasa secukupnya
Air secukupnya
Bawang besar untuk hiasan

Cara-cara:
1.       Tumiskanbahan blender
2.       Masukkan air untuk masakkkan cabai
3.       Masuk asam jawa atau asam keeping
4.       Masuk sotong dan biar lama untuk bagilembut dan kecut
5.       Masukkan garam dan perasa lain serta masukkan hiasan bawang.
6.       Siap!
#resepimakofficial

SAYUR SAWI MASAK SANTAN



2 pokok sawi
1 tangkai cili hidup
½ bawang besar potong bulat
2sdb udang kepal (direndam sehingga warna udang jadi pucat)
12 ekor udang besar
¾ tinggi santan dalam periuk (secukupnya)
Garam secukupnya

Cara-cara:
1.       Campakkan semua
2.       Siap!
#resepimakofficial


GULAI UDANG KACANG BUNCIS


bahan-bahan
- Kacang buncis secukupnya
- Udang secukupnya
- 1 paket perencah kari udang
- 1 sdb herba campur
- 1 tangkai daun kari
- Santan
- Air asam jawa secukupnya
- Garam, perasa secukupnya
- Bawang merah, putih

Cara-cara:
1.       Tumiskan herba campur > pes perencah dan daun kari> air asam jawa. Tunggu sampai pecah  minyak
2.       Masukkan santan, kacang dan kemudian udang
3.       Tunggu sampai hamper merendidih
4.       Masukkan garam dan perasa
5.       Siap!

#resepimakofficial