----- ASSALAMUALAIKUM & SELAMAT DATANG KE SHINJU D'BLOGGUE ----- hak cipta adalah terpelihara.. sebarang rujukan atau pertanyaan boleh diajukan di waniali.catail@gmail.com atau tinggalkannya di kotak KOMEN ye ^^... SELAMAT MEMBACA :)

Sabtu, 29 September 2018

HIKING DI BUKIT HASH SG PETANI


1 september  lalu aku, abang, adik, kakak ipaq, 2 orang member kak ipaqku dan member abang aku, sapuan ikut pi mendaki bukit hash kat sungai petani, memang best. Malam sebelum pi tu, abang ada hantaq daging korban untuk buat karipap. Karipap daging mak memang terbaik bhaii.. sapa dah rasa memnag akan rasa lagi.. walaupun luaq permukaan dia memang sangat susah nak digambarkan dengan kata-kata tapi percayalah, bila tokak memang syurga ja rasanya.. trust me!
 Okay ni bukan cerita pasai karipap, ini cerita pasal trip kita pi mendaki gunung.. ececeh, padahai bukit ja kot hehe.. asainya plan nak pi gunung baling, tapi entahlah abang nak try yang x ekstrem dulu kot. Takpalah, ikot jala.. jati pon set aih sebab saha  mintak cuti keja hahaha.. aku pon apa lagi, walaupun malam tu melawak dengan abang kata nak pi gunung pula kan??? Hahaha.. padan muka kacau pala. Kahkahkah..

Pagi tu memang tinggai Fattah kat mak lah. Sebenaqnya hujan pagi tu, hmm aku pon jadi ka dak ni aih, tapi selalunya memang pagi2 hujan musim time la.. takpalah, abang kol kata kalu seriyat kita kuaq ja la.. ok nice memang seriyat tau, hehe, tapi risau jugak kalua basah jalan untuk denai2 perjanan mendaki satgi. Ok serius tekejut tengok jalan dia..
Sebelum pi, memang pi ambik sapuan lah, entahlah katanya merap suruh pi ambik sebab hujan lebat siap hantaq rekod ujan lebat hahhhaa. Sumpah lawak mamat ni, memang tak kering gusi duduk dengan dia walaupon memnag aku x pandang langsung muka dia kah4.. jaga pandangan muhrim la katakana, puihh hehhe..

Ok dah sampai depan bukit hash.. memnag ramai sebab cuti umum lagi kan.. dia sebenaqnya bukit di belakang kawasan perumahan taman2 macam tu.. serius jalan dia merah siakk.. macam kawasan pembalakan pon ada hehe.. tapi bukan kot.. okay kita cerita pasai time mendaki tu noo..

ni video, dengaq
la sura-suara hutan, sangat menenangkan, ad ayaq terjun best gak hikhik

Fes level jalan2 pendakian tu sebenaqnya menguji kekuatan ankle, (pergelangan kaki hat bawah tu). Cerun ke atas lebih kurang 45-30 darjah ke atas.. masa naik tu jalan2 dia memang merah dan berbatu-batu merah. Seroi gak kadang-kadang kena tengok bawahlah masa naik dan turun nanti tu. Serius ketaq lutut. Masa nak sampai puncak tu lebih kurang dalam 40 minit jugak. Haritu kami lalu memang ada pacak bendera la ada letak banner la haha, tanda dah sampai la kot. (orang2 sebelum kami lah).. jangan terkejut masa yang duk daki atau turun hang akan nampak macam-macam orang, ada yang jalan pakai tongkat, pakai kayu, orang tua, budak2.. hehehe.. sumpah semput tapi best, alangkah bestnya kalu rumah aku kat situ ja hahaha.. kalua sampai awai lagi mungkin hang akan rasa sejuk dan dinginnya angin kat atas puncak tu.. yang peliknya kan, ada pulak orang menjuai2 kat atas bukit tu, aku tengok sebelah stall dia ada motor, perghhh gila hebat dia daki bukit bawa barang naik moto jerpp. Fuyoo.. kalau aku rasanya akan gostant sampai excident ahahahha. Orang pro la katakan..hheehehe
sebelum puncak, ada buaian kat sini



nilah buaian nya.. lawa kan haha



pinjam bendera sapa xtau haha.. ada sorang lagi, pemalu kononnya haha


Yaang ni sebelum sampai puncak, dalam 100meter sebelum sampai puncak.. cantik tempaat dia, macam ada trademark sebab ada andoi tulis bukit hash. Dia punya pemandangan jugak not bad lah..hehehe

Track dia lebih kurang dalam 500meter pi balik hahaha, rasanya lah.. tinggi dia x berapa tinggi sebab nice-nice ja rasanya untuk yang aru nak berjinak-jinak dengan dunia hiking ni hehe.. mula dari track yang pendek.. heehe.. taapi time turun hangpa kena hati-hatilah sebab akan rasa nak turun tapi tak boleh nak brake hahahha.. tergulig naya ja. Haha.. jati-hati-hati lah noh.. bole pi ripit sana balik.. sebab esok tu rasa oto ni ringan ja and laju ja nak jalan hahahah.. sumpah sakit tu besalah.. haaha sebab oto terkejut (kalua hangpa tak stretching betui2 sebelum naik bukit) hahaha,, kenalah padahnya. Kat puncak akan Nampak transmission line TNB ha. Kat situ x snap gambaq lak sebab ramai sangat orang, cuti umum la katakana,, kami naik atas sikit, cantic lagi tempat dia, memang cun habis sebab kalu hang jatuh dari situ pon boleh.. heheh gurau2.. hehhe.. jum check out gambaqq ayuhhh!!!

ni trademark dia, tang nila puncak nyaa haha

MOI NASI MAK



1 cawan lebih beras
Air lebih sedikit dari beras
Santan secukupnya
1 batang carrot (dipotong dadu)
1-1 ½ genggam lobak masin (dipotong dadu) - direndam
Daun sup, daun bawang 2 tangkai (hiasan dan menambah aroma)
1-2 genggam daging (dipotong dadu) –telah direbus untuk kurangkan lemak tepu
2 batang serai (diketuk)
2 inci halia( diketuk)
3 bawang merah, 3 bawang putih (dihiris mayang)
20 biji lada hitam (ditumbuk)
1 kiub ayam knorr
Garam secukupnya
Air secukupnya
Bunga cengkih, lawang, kayu (opt sebab mak xpenah bubuh)
Udang kering – direndam
Cara-cara:
1.       Masukkan beras dan air, masak sehingga hancur
2.        Masukkan daging (jika liat) dan ketukkan halia dan masukkan. Api sederhana/kecil sahaja
3.       Masukkan kiub ayam. Tambah air jika kering
4.       Masukkan lobak masin, garam dan lada
5.       Masukkan bawangan serta santan secukupnya
6.       Masukkan carrot, bunga cengkih, lawang, kayu dan udang kering
7.       Perasakan dengan garam dan masukkan dedaun.
8.       Kacau sentiasa supaya hancur cantic dan tidak berkerak di bahagian bawahnya
9.       Siap!

#resepimakofficial

AYAM MASAK MERAH



10 bahagian ayam sederhana digoreng bersama kunyit
Blenderkan:
a)      1 batang serai
b)      1 bawang besar
c)       3 bawang putih
d)      2 inci halia
2 sdb cabai giling
Sos tiram, sos cili
Air secukupnya
Gula perang/Melaka/gerek/putih
Garam secukupnya
Bawang besar (hiasan)
10 biji tomato ceri (hiasan)
Daun selasih (hiasan) –tak boleh makan, untuk mewangikan sahaja serta menambah aroma masakan-bau seakan kulit kayu manis
 Cara-cara:
1.       Goreng ayam dulu dan ketepikan, api sederhana supaya masak di dalam, jagan lama nanati keras x sedap nak kopik isinya
2.       Tumiskan bahan bender tadi dengan minyak yang diguna untuk goring ayam tadi, jumlahkan minyak yang perlu sahaja untuk tumisan
3.       Masukkan cabai giling. Tunggu sehingga masak dan pecah minyak
4.       Masukkan semua sos, air jika perlu dan gula perang/gerek/putih
5.       Masukkan ayam dan perasa
6.       Masukkan tomato, bawang dan daun selasih
7.       Siap!
#resepimakofficial

DAGING MASAK MERAH



Blenderkan:
a)      10 tangkai cabai kering
b)      1 bawang besar
c)       3 bawang putih
d)      1 ibu jari halia, lengkuas, serai
Gula gerek
1 kati daging
Bawang besar (hiasan)
Cabai hidup (hiasan)
Air secukupnya
Gula, garam secukupnya
2 bunga lawang, 1 kulit kayu manis
Perasa secukupnya

Cara-cara: masukkan bahan2 seperti turutan yang ditunjukkan untuk penyediaan bahan
Siap!
#resepimakofficial


DAGING MASAK KICAP



Blender sampai halus:
a)      1 bawang besar
b)      3 bawang putih
c)       3 tangkai cili padi
d)      1 ibu jari halia
Kicap secukupnya
3 besar genggaman tangan bilangan daging (sederhana besar)
1 kuntum bunga lawang + 1 bunga cengkih + 1 kulit kayu manis
Gula gerek/putih secukupnya
Air secukupnya (untuk memasakkan daging)
1 bawang besar (hiasan)
1 cabai hidup (hiasan)

Cara-cara:
1.       Masukkan bahan blender sampai wangi. Masukkan daging dan air. Masak sampai daging empuk
2.       Masukkan bahan-bahan herba dan kicap secukupnya
3.       Perasan dengan gula dan garam
4.       Masukkan bahan hiasan
5.       Siap!
#resepimakofficial

SERUNDING DAGING MAK



1 kati daging dihiris nipis dan rebus sampai empuk (kemudian diblender kasar)
1 biji kelapa (santan)
4 helai daun kunyit (dipotong halus memanjang)
8 helai daun limau (dibuang tulang dan potong halus memanjang)
Gula dan garam secukupnya
Jintan manis, jintan putih ditumbuk halus
Kerisik secukupnya
Blenderkan:
a)      4 biji bawang besar
b)      14 tangkai cabai kering + 2 tangkai cabai Melaka
c)       8 biji bawang putih
d)      1 besar ibu jari halia
e)      1 batang serai
f)       1 lengkuas
Cara-cara:
1.       Masukkan daging yang diblender bersama bahan-bahan blender yang lain
2.       Masukkan santan, jintans
3.       Masak sehingga hampir kering
4.       Perisakan dengan gula, garam
5.       Sudah kering, masukkan dedaun
6.       Siap!
#resepimakofficial

KETUPAT PALAS MAK



1kg beras pulut susu (warna putih susu) basuh dan toskan (3 ½ cawan)
2 biji kelapa (santan) (4 cawan santan) ditapis
Gula dan garam seukupnya
Pandan

Cara-cara
1.       Masukkan santan, gula, garam, pandan sehingga mendidih
2.       Bila dah didih, masukkan beras, kacau dengan api perlahan/sederhana sampai tak melekat di spatula
3.       Perlahan/kecilkan api, tutup dengan tudung untuk 1 minit
4.       Tutup api dan sebarkan atas talam untuk sejukkan pulut ketupat tu
5.       Anyam dengan daun palas yang dah dibuat sebelum ini (40 biji saiz sedang)
6.       Siap!
#resepimakofficial