CONDIMENT OILS & SUP WANTAN
1) garlic oil
- bawang putih 2 labu blend cincang
- minyak masak secukupnya
- goreng sampai garing, buh dalam balang kaca & tinggalkan sikit minyak utk chilli oil.
siap
2) chilli oil
- 1 genggam cabai kering, basuh & toskan
- goreng cili kering + sikit minyak sampai abih airnya kering, blend hancur/separa hancur & boh dlm balang kaca + sedikit bwg putih goreng tadi, kalau terlalu penuh dlm garlic oil
- *minyak herba* minyak bwg putih tadi + minyak lagi sikit utk tumis herba : 1 kayu manis, 1 lawang, 2 sdt sichuan peper, d. ketumbar, 1/4 bwg besar, 2 potong lebar halia. goreng garing, tapis minyaknya & boh dalm balang isi cili blend tadi
- sangai sikit bijan putih dan boh dlm balang sekali. kalau tak ckup minya, panaskan minyak baru & buh sampai bnyk mana nak.
siap
3) inti dumpling
- 8 isi udang
- 200g isi ayam
- 1sdm sos tiram
- 1/2 sdm kicap lemak manis
- 1/2 sdm sos ikan
- sedikit lada hitam + lada putih serbuk
- 1/8 bwang besar
- 1/8 carrot
blend semua bahan dia atas dalm blender kering.. siap & balut dalam kulit wantan/dumpling. gamkan dgn air.
siap
4) sup wonton
- 3 ulas bwg putih cincang. tumiskan
- 3-4 cwn air
- sampah herba dri chili oil, tumbuk hancur
- 1 kiub ayam
- 2 sdt tinggi aji
tumis bwg putih & didihkan semua.. boh wantan/dumpling sampai lutsinar.
siap
Tiada ulasan:
Catat Ulasan