## perapan
- 2 keping dada ayam / bahagian isi (hiris nipis).. jadikan 14 bahagian + garam + 1 sdk serbuk kari + sedikit lada sulah + sedikit lada hitam + 3 sdb tepung gandum + sedikit air (jika perlu)
## salutan utk gorengan
- 1 sdk tepung jagung
- 1 biji telur
## kuah buttermilk
- 4 sdb marjerin/butter
- 1/2 biji bawang holland*
- 2 ulas bawang putih*
- 4 tangkai cabai melaka merah/hijau **
- 1 tangkai cili hidup**
- sedikit chilli flakes
- daun kari
- 1/2 tin susu cair
- garam secukupnya
- opt = cheese cheddar utk lemakkan dan pekatkan kuah
* tumbuk halus
** buang biji dan potong membulat
## jgn masukkan ayam yg dh digoreng kedalam kuah sebab nanti dia serap
## tuangkan ke dalam kuah bila nak hidang
## teknik sedapkan ayam buttermilk mesti PEDAS, MASIN, LEMAK
#resepishinju
- 2 keping dada ayam / bahagian isi (hiris nipis).. jadikan 14 bahagian + garam + 1 sdk serbuk kari + sedikit lada sulah + sedikit lada hitam + 3 sdb tepung gandum + sedikit air (jika perlu)
## salutan utk gorengan
- 1 sdk tepung jagung
- 1 biji telur
## kuah buttermilk
- 4 sdb marjerin/butter
- 1/2 biji bawang holland*
- 2 ulas bawang putih*
- 4 tangkai cabai melaka merah/hijau **
- 1 tangkai cili hidup**
- sedikit chilli flakes
- daun kari
- 1/2 tin susu cair
- garam secukupnya
- opt = cheese cheddar utk lemakkan dan pekatkan kuah
* tumbuk halus
** buang biji dan potong membulat
## jgn masukkan ayam yg dh digoreng kedalam kuah sebab nanti dia serap
## tuangkan ke dalam kuah bila nak hidang
## teknik sedapkan ayam buttermilk mesti PEDAS, MASIN, LEMAK
#resepishinju
Tiada ulasan:
Catat Ulasan