*SUNDUBU JJIGAE*
▫️rendam 15 minit dalam 1/2@1 sdt soda bicarb:
1 box daging yg dh dipotong nipis & dicuci. dh habis rendam, sila cuci bersih²
▫️potong kiub:
1/2 bwg holand/besar
1 box soft tofu
▫️chopped:
2 garlic
▫️potong serong nipis:
2 cabai melaka hijau/ 1 cabai hijau
▫️pes, mixed dlm 1 bowl kecil:
2 sdm gochujang + 1/2 sdm gula + 1/2 sdm cuka + 2 sdm light soy sos + 1 sdm sos tiram + 1 sdm fish sos + 1 sdm sesame oil + 1/2 kiub ayam
▫️opt: enoki
cara-cara:
1. tulis bwang + garlic = karemelised + daging sampai air daging kering
2. pes + 1/2 cup air dlu, kalu nk lebih air sila tambah. jika guna cabai melaka, boleh masukkan masa ni, jika tambah enoki, masuk sekarang
3. masuk tofu & sebiji telur di tgah² + cabai hijau = siap
*xperlu garam
*makan dengan nasi putih, sedap
Tiada ulasan:
Catat Ulasan