----- ASSALAMUALAIKUM & SELAMAT DATANG KE SHINJU D'BLOGGUE ----- hak cipta adalah terpelihara.. sebarang rujukan atau pertanyaan boleh diajukan di waniali.catail@gmail.com atau tinggalkannya di kotak KOMEN ye ^^... SELAMAT MEMBACA :)

Selasa, 3 Oktober 2023

SINDUBU JJIGAE

 *SUNDUBU JJIGAE*



▫️rendam 15 minit dalam 1/2@1 sdt soda bicarb:

1 box daging yg dh dipotong nipis & dicuci. dh habis rendam, sila cuci bersih²

▫️potong kiub:

1/2 bwg holand/besar

1 box  soft tofu

▫️chopped:

2 garlic

▫️potong serong nipis:

2 cabai melaka hijau/ 1 cabai hijau

▫️pes, mixed dlm 1 bowl kecil:

2 sdm gochujang + 1/2 sdm gula + 1/2 sdm cuka + 2 sdm light soy sos + 1 sdm sos tiram + 1 sdm fish sos + 1 sdm sesame oil + 1/2 kiub ayam

▫️opt: enoki


cara-cara:

1. tulis bwang + garlic = karemelised + daging sampai air daging kering

2. pes + 1/2 cup air dlu, kalu nk lebih air sila tambah. jika guna cabai melaka, boleh masukkan masa ni, jika tambah enoki, masuk sekarang

3. masuk tofu & sebiji telur di tgah² + cabai hijau = siap


*xperlu garam

*makan dengan nasi putih, sedap

Tiada ulasan: