----- ASSALAMUALAIKUM & SELAMAT DATANG KE SHINJU D'BLOGGUE ----- hak cipta adalah terpelihara.. sebarang rujukan atau pertanyaan boleh diajukan di waniali.catail@gmail.com atau tinggalkannya di kotak KOMEN ye ^^... SELAMAT MEMBACA :)

Selasa, 23 Januari 2018

SOUFFLE CHEESECAKE/JAPANESE COTTON CHEESECAKE

SOUFFLE CHEESECAKE/JAPANESE COTTON CHEESECAKE



Bahan-bahan:
3 biji telur ayam (asingkan telur putih dan kuning)
120gm coklat putih
120gm cream cheese
Cara-cara:
1.       Cream cheese diletakkan di luar peti sejuk sehingga mencapai pada suhu bilik. Sekurang-kurangnya 30 minit sebelum melakukan proses membuat kek dimulakan.
2.       Potong mayang dan halus-halus coklat. Kemudian, masakkan coklat secara double-boiled iaitu bekas besi yang mengandungi coklat diletakkan didalam periuk yang berisi air panas dia atas api.
3.       Bila sudah cair, alihkan periuk dari api dan masukkan cream cheese ke dalam bekas besi yang ada coklat yang dicairkan tadi tu. Kacau sehingga sebati ye. Gaulkan.
4.       Bila sudah suam kuku sebatian tadi, masukkan telur kuning. Gaul sebati ye.
5.       Putih telur ditumbuk sehingga meringue/ bertanduk. Cara nak test, terbalikkan bekas, kalau telur tu kental dan tak meleleh, maknanya dah boleh hentikan tumbukan ye. Masukkan putih telur sedikit demi sedikit dimulai dengan 1/3, kemudian 1/3 dan diakhiri dengan 1/3 bahagian. Perlahan-lahan ye.
6.       Adunan ini untuk Loyang kecil (5inci). Alas dengan baking paper.
7.       Panaskan oven 20 minit awal suhu 170 darjah Celsius api atas bawah. 

Tiada ulasan: