----- ASSALAMUALAIKUM & SELAMAT DATANG KE SHINJU D'BLOGGUE ----- hak cipta adalah terpelihara.. sebarang rujukan atau pertanyaan boleh diajukan di waniali.catail@gmail.com atau tinggalkannya di kotak KOMEN ye ^^... SELAMAT MEMBACA :)

Selasa, 23 Januari 2018

LAKSA PENANG

LAKSA PENANG

Bahan-bahan:
1 bungkus laksa direbu sehingga masak
1 kg ikan temenung direbus dengan garam dan asam gelugor- asingkan isi dan tulang ikan

1.       Blender cili kering 5 tangkai dan bawang besar 1 serta sedikit belacan.
2.       Masukkan dalam periuk dan biarkan cabai masak.
3.       Masukkan tulang ikan yang diblender dan ditapis ke dalam periuk.
4.       Masukkan daun senohom dan bunga kantan yang dipotong serong
5.       Masukkan ikan sardine tin kecil 2 yang telah dibuang tulangnya dan dilenyek isinya ke dalam kuah laksa
6.       Masukkan isi ikan temenung yang telah dilenyek kasar.
7.       Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa
8.       Siap!
*hidangkan bersama:
-1 bawang besar yang dihiris mayang nipis
-daun selom dihiris halus
-timun
-nanas
-telur rebus
-cabai Melaka/cili merah/cabai hidup


#rresepimakofficial

Tiada ulasan: