Bahan-bahan:
1 bungkus laksa direbu sehingga masak
1 kg ikan temenung direbus dengan garam dan asam gelugor-
asingkan isi dan tulang ikan
1.
Blender cili kering 5 tangkai dan bawang besar 1
serta sedikit belacan.
2.
Masukkan dalam periuk dan biarkan cabai masak.
3.
Masukkan tulang ikan yang diblender dan ditapis
ke dalam periuk.
4.
Masukkan daun senohom dan bunga kantan yang
dipotong serong
5.
Masukkan ikan sardine tin kecil 2 yang telah
dibuang tulangnya dan dilenyek isinya ke dalam kuah laksa
6.
Masukkan isi ikan temenung yang telah dilenyek
kasar.
7.
Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa
8.
Siap!
*hidangkan bersama:
-1 bawang besar yang dihiris
mayang nipis
-daun selom dihiris halus
-timun
-nanas
-telur rebus
-cabai Melaka/cili merah/cabai
hidup
#rresepimakofficial
Tiada ulasan:
Catat Ulasan