Bahan-bahan sagu:
3 cawan sagu
2 cawan gula merah + 8 sdm gula putih
2 cawan gula merah + 8 sdm gula putih
2 cawan air atau lebih (nisbah gula: air = 1:1)
Pewarna – merah, hijau
Cara-cara:
1.
Rendam sagu dalam air. Ketepikan.
2.
Masukkan 200ml air ke dalam periuk bersama gula
merah/gula Melaka. Masak dalam api perlahan. Ini untuk dibuat air gula.
3.
Gula larut sepenuhnya, tutup api dan asingkan di
tempat lain. Sejukkan.
4.
Sagu yang direndam tadi dibasuh dan ditoskan.
Kemudia, masukkan air 200ml atau lebih sikitpum tak apa ke dalam periuk bersama dengan sagu tadi. Masak
sehingga biji sagu bertukar menjadi lutsinar. Terserah nak ada sagu yang
menampakkan putih seperti separuh masak pon tidak mengapa.
5.
Sagu hendaklah dikacau sentiasa, untuk elak
daripada hangit daan pemanasan yang tidak sekata.
6.
Sagu dah masak, tutup api dan basu dgn air utk nampakkan kelutsinaran sagu2. toskan
7.
Bahagikan kepada bahgian-bahagian yang hendak
diletak pewarna. Contohnya, ada 2 pewarna nak hendak diwarnakan, jadi bahagikan
sagu kepada 2 bahagian. Dan letakkan warna pada sagu serta kacau sehingga
warnanya rata.
8.
Hidangkan bersama susu sejat, air gula tadi dan
ais ketul.
9.
Siap!
*kalau pakai susu kotak pun bole santan pon boleh.. sedap jugak tu
*kalau pakai susu kotak pun bole santan pon boleh.. sedap jugak tu
#resepimakofficial
#resepimodified
Tiada ulasan:
Catat Ulasan