----- ASSALAMUALAIKUM & SELAMAT DATANG KE SHINJU D'BLOGGUE ----- hak cipta adalah terpelihara.. sebarang rujukan atau pertanyaan boleh diajukan di waniali.catail@gmail.com atau tinggalkannya di kotak KOMEN ye ^^... SELAMAT MEMBACA :)

Selasa, 23 Januari 2018

SAGU GULA MELAKA MAK (SHINJUMODIFIED)










Bahan-bahan sagu:
3 cawan sagu
2 cawan gula merah + 8 sdm gula putih

2 cawan air atau lebih (nisbah gula: air = 1:1)
Pewarna – merah, hijau
Cara-cara:
1.       Rendam sagu dalam air. Ketepikan.
2.       Masukkan 200ml air ke dalam periuk bersama gula merah/gula Melaka. Masak dalam api perlahan. Ini untuk dibuat air gula.
3.       Gula larut sepenuhnya, tutup api dan asingkan di tempat lain. Sejukkan.
4.       Sagu yang direndam tadi dibasuh dan ditoskan. Kemudia, masukkan air 200ml atau lebih sikitpum tak apa ke dalam periuk bersama dengan sagu tadi. Masak sehingga biji sagu bertukar menjadi lutsinar. Terserah nak ada sagu yang menampakkan putih seperti separuh masak pon tidak mengapa.
5.       Sagu hendaklah dikacau sentiasa, untuk elak daripada hangit daan pemanasan yang tidak sekata.
6.       Sagu dah masak, tutup api dan basu dgn air utk nampakkan kelutsinaran sagu2. toskan
7.       Bahagikan kepada bahgian-bahagian yang hendak diletak pewarna. Contohnya, ada 2 pewarna nak hendak diwarnakan, jadi bahagikan sagu kepada 2 bahagian. Dan letakkan warna pada sagu serta kacau sehingga warnanya rata.
8.       Hidangkan bersama susu sejat, air gula tadi dan ais ketul.
9.       Siap!

*kalau pakai susu kotak pun bole santan pon boleh.. sedap jugak tu

#resepimakofficial
#resepimodified


Tiada ulasan: