----- ASSALAMUALAIKUM & SELAMAT DATANG KE SHINJU D'BLOGGUE ----- hak cipta adalah terpelihara.. sebarang rujukan atau pertanyaan boleh diajukan di waniali.catail@gmail.com atau tinggalkannya di kotak KOMEN ye ^^... SELAMAT MEMBACA :)

Selasa, 23 Januari 2018

SOTONG MASAK LEMAK

SOTONG MASAK LEMAK

Bahan A (Kisar): 1 bawang besar sederhana, 3 bawang kecil, 3 tangkai cabai Melaka merah, sedikit halia, kunyit hidup ibu jari (kalau ada, takpayah letak serbuk kunyit)
BahanB: serai (diketuk), 1sdk jintan putih (ditumbuk), serbuk kunyit secukupnya, santan secukupnya, garam gula secukupnya, blender kelapa sikit untuk memekatkan kuah
Bahan C: sotong
Hiasan: cabai hidup (dibelah memanjang), bawang besar (dipotong aliran bulat), daun kunyit (dipotong memanjang)

cara-cara:
1. masukkan bahan A dalam periuk tanpa minyak. Masakkan bahan tersebut dalam api sederhana.
2. masukkan bahan dan perisakan dengan garam dan gula.
3. masukkan sotong. Jangan terlalu lama sebelum masukkan bahan c, mungkin sotong akan liat.
4. masukkan bahan c.
5. siap!

*kalau masak dengan ikan masin, rebus ikan dahulu untuk kurangkan masin
*selalunya ikan masin diagandingkan dengan nanas, jadi pastikan ia manis; kalau tak manis, stimkan nenas dengan gula berlumur padany
*kalau nak buat masak lemak ala-ala masam, masukkan sekeping asam keping/belimbing
*asam belimbing (dalam bilangan 16 yang dibelah 2 memanjang), rebus asam tu dlu sampai buahnya dah clear, Nampak transparent sikit dan boleh tutup api, dan masukkan dia sebelum masukkan sotong semasa proses merebus naik dan memasakkan rempah masak lemak tadi..
*mak cakap, jangan letak banyak sangat bawang putih, sebab nanti dia bau dan kuah masak lemak jadi tak sedap. Ni tekak mak aku aa, dan aku setuju itu hehe..

#resepimakofficial

Tiada ulasan: