----- ASSALAMUALAIKUM & SELAMAT DATANG KE SHINJU D'BLOGGUE ----- hak cipta adalah terpelihara.. sebarang rujukan atau pertanyaan boleh diajukan di waniali.catail@gmail.com atau tinggalkannya di kotak KOMEN ye ^^... SELAMAT MEMBACA :)

Selasa, 23 Januari 2018

KERABU KERANG (10 orang)

KERABU KERANG (10 orang)
Sedap, sangat sedap. Ratah begitu ja pon sedap ye! Pastikan letak dalam peti sejuk untuk elakkan kerabu cepat basi kalau disimpan dalam suhu bilik sebab adanya santan dan kaedah pemyediaan tidak menggunakan api untuk mematikan kuman.

- kerang 1kg  direbus
- pucuk paku segenggam / seikat (direbus hingga batangnya lembut)
- taugeh 2 cawan atau 1 ¾ cawan (dicelur dengan air mendidih)
- beras ½ cawan digoreng perang tanpa minyak (blender, mungkin ada balance selepas buat kerabu ni)
- tumbuk untuk dibuat sambal: cabai hidup 1, 4 cabai Melaka (nak pedas, tambah lagi cabai), 2 inci belacan, garam secukupnya
- santan pekat 200ml (kalau nak lebih wet, tambah lagi atau sediakan air sedikit)
- asam jawa (perah dalam santan tadi)
- hirisan mayang: bawang besar 1, halia sebesar ibu jari (kurus memanjang)
- kerisik 3sdb / secukupnya
-gula, garam secukupnya

Cara-cara:
1. sediakan bekas untuk menggaul, basuh tangan, sebab noncooked hehe
2. masuk garam, gula , sambal yang ditumbuk tadi, perahan santan + asam jawa yang diramas bersama,  halia, bawang. Gaul rata.
3. rasa
4. lebihkan garam sedikit sebab ada bahan lain yang banyak yang belum dimasukkan. Masukkan kerisik. Masukkan beras secukupnya, jangan letak semua, agak-agak dulu.
5. masukkan taugeh, kerang dan pucuk paku
6. gaul rata
7. siap!



#resepimakofficial

Tiada ulasan: