----- ASSALAMUALAIKUM & SELAMAT DATANG KE SHINJU D'BLOGGUE ----- hak cipta adalah terpelihara.. sebarang rujukan atau pertanyaan boleh diajukan di waniali.catail@gmail.com atau tinggalkannya di kotak KOMEN ye ^^... SELAMAT MEMBACA :)

Khamis, 18 Julai 2019

SAMBAL UDANG

bahan-bahan
- udang laut
- 1 tangkai daun kari
- 2 1/2 sdb cili giling (ikut tahap kepedasan)
- 1 labu bawang besar (dikisar)
- garam secukupnya
- gula perang (untuk warna yang cantik)
- gula putih (jika perlu)
- 1 batang serai (diketuk)

cara-cara
1. tumiskan bawang bersama daun kari
2. masukkan cili giling. masak sehingga masak dan pecah minyak cili tu
3. masukkan serai
4. masukkan gula perang dan perasakan dengan gula dan garam sehingga dapat rasa yang disukai
5. masukkan udang. masak sehingga udang masak. jangan terlalu lama nanti hilang nutrien
6. siap!

#resepimakofficial




IKAN MASAK LEMAK (versi availability item)

bahan-bahan
- ikan
- santan secukupnya
- 1 labu bawang besar (dikisar)
- 2 inci kunyit hidup (dikisar)
- 1 sdb serbuk jintan putih
- 10 tangkai cabai melaka (dikisar)
- 1 biji tomato (dipotong 8)
- garam dan perasa secukupnya

cara-cara
1. tumiskan bawang besar
2. masukkan bahan-bahan kisar
3. masukkan santan dan jintan
4. masukkan ikan
5. masukkan tomato
6. perasakan dengan rasa yang disukai
7. siap!

#resepimakofficial


ACAR TIMUN

bahan-bahan
- 1 biji timun saiz sederhana (dibuang kulit dan disagat mayang bentuk bulat)
- 1 biji kecil nanas manis saiz kecil (dipotong segi tiga kecil)
- 1 labu bawang besar (dihiris mayang)
- 1 tangkai cabai hidup (dipotong serong)
- 5 tangkai cabai melaka (dipotong kecil)
- garam & gula secukup rasa

cara-cara
1. gaulkan kesemua bahan tadi
2. sesuai dihidangkan dengan nasi tomato
3. siap!

#resepimakofficial

AIR ASAM

bahan-bahan
- 1 biji tomato (dipotong mayang)
- 1 labu bawang besar (dihiris mayang)
- sos cili & sos tomato (secukup rasa)
- sambal belacan
- gula dan garam secukupnya (jika perlu ditambah)

cara-cara
1. gaulkan kesemua bahan sampai mendapat rasa yang disukai
2. enak dihidang bersama sup daging lembu panas
3. siap!

#resepimakofficial

SAMBAL BELACAN (portion banyak)

Bahan-bahan
- 1 1/2 cabai hidup (dibuang biji + tangkai)
- 10 tangkai cabai melaka (dibuang tangkai)
- belacan sebesar ibu jari
- air asam jawa secukupnya
- gula dan garam secukupnya

cara-cara
1. lenyek lumat cabai mrlaka bersama belacan. kurang percikan pedas dengan gunakan cara ini
2. masukkan cabai hidup dan tumbuk
3. masukkan air asam jawa
4. masukkan garam dan gula secukup rasa
5. siap!

#resepimakofficial

BAYAM MASAK SANTAN BERSAMA LABU

bahan-bahan:
- 1/2 biji labu (dibuang kulit kerasnya dan dipotong)
- 1 genggam besar bayam (dipotong dan diasing batang serta daun)
- 1 labu bawang besar (hiasan)
- santan secukupnya
- suhun secukupnya (direndan kembang)
- udang hidup
- garam secukupnya
- cili merah (hiasan)

cara-cara:
1. rebus labu sehingga empuk
2. masukkan bayam bahagian batang dulj lemudian daun sehingga mengecut. mula-mula bayam akan prnuh satu periuk tapi lama-lama akan mengecut
3. masukkan santan
4. masukkan udang
5. masukkan suhun dan bahan hiasan
6. masukkan garam
7. siap!

#resepimakofficial