CUCUR BADAK /keria
1kg ubi keledek direbus, dibuang kulit dan dilenyek isinya
Tepung gandum sebanyak ubi keledek dilenyek, kurang sedikit
1 sdk yis
1sdb gula
200ml air garam
Cara: campur semua bahan dan air garam hendaklah dimasukkan
sehingga doh menjadi tidak melekat di tangan. Uli doh sehingga lembut.
Simpankan untuk keesokan pagi untuk digoreng.
INTI CUCUR BADAK/sfera
1 biji kelapa yang diparut isinya, jangan diperah santan,
biarkan begitu.
1 genggam udang kepal yang direndam
Sedikit udang hidup bersaiz kecil
I sdb cili giling
Minyak
Blender serai dan bawang bawang untuk menumis
1.
Tumiskan bahan tumisan
2.
Masukkan cili giling. Biar sehingga masak
3.
Masukkan udang kepal
4.
Masukkan kelapa parut
5.
Masukkan udang
6.
Perisakan dengan garam dan gula
7.
Siap!
#resepimakofficial
Tiada ulasan:
Catat Ulasan