----- ASSALAMUALAIKUM & SELAMAT DATANG KE SHINJU D'BLOGGUE ----- hak cipta adalah terpelihara.. sebarang rujukan atau pertanyaan boleh diajukan di waniali.catail@gmail.com atau tinggalkannya di kotak KOMEN ye ^^... SELAMAT MEMBACA :)

Selasa, 23 Januari 2018

CUCUR BADAK /keria


CUCUR BADAK /keria
1kg ubi keledek direbus, dibuang kulit dan dilenyek isinya
Tepung gandum sebanyak ubi keledek dilenyek, kurang sedikit
1 sdk yis
1sdb gula
200ml air garam
Cara: campur semua bahan dan air garam hendaklah dimasukkan sehingga doh menjadi tidak melekat di tangan. Uli doh sehingga lembut. Simpankan untuk keesokan pagi untuk digoreng.

INTI CUCUR BADAK/sfera
1 biji kelapa yang diparut isinya, jangan diperah santan, biarkan begitu.
1 genggam udang kepal yang direndam
Sedikit udang hidup bersaiz kecil
I sdb cili giling
Minyak
Blender serai dan bawang bawang untuk menumis
1.       Tumiskan bahan tumisan
2.       Masukkan cili giling. Biar sehingga masak
3.       Masukkan udang kepal
4.       Masukkan kelapa parut
5.       Masukkan udang
6.       Perisakan dengan garam dan gula
7.       Siap!

#resepimakofficial

Tiada ulasan: