PAJERI PERIA DAN TERUNG
(Pes pajeri sama macam buat gulai daging)
- rempah kari daging baba’s 1 paket
- bahan tumis: bawang putih 2, bawang merah 2, halia 1.5inci
(dihiris halus panjang), kulit kayu manis 2, bunga lawang 3, bunga cengkih 3,
pelage (macam biji buah oren) 3, daun kari 2 tangkai, kerisik 2sdb
- peria 1 ½ biji dan terung 1 biji (belah tengah dan tengah)
- santan secukupnya
- 3sdb udang kepal/udang kering (dibasuh dan ditumbuk)
- gula Melaka/merah/ putih
Cara-cara:
1. tumis bahan-bahan tumisan sampai naik bau
2. bancuh pes (rempah kari + air sedikit) dan masukkan selepas
bahan tumisan garing
3. tunggu sampai pecah minyak
4. masukkan peria dan terung. Bagi rempah resap masuk dalam buah-buah
ni dulu.
5. masukkan santan dan udang kepal/udang kering.
6. masukkan garam, gula Melaka/merah/putih
7. tunggu sampai buah yang dimasak lembut /seperti yang diingini
8. siap!
#resepimakofficial
Tiada ulasan:
Catat Ulasan