----- ASSALAMUALAIKUM & SELAMAT DATANG KE SHINJU D'BLOGGUE ----- hak cipta adalah terpelihara.. sebarang rujukan atau pertanyaan boleh diajukan di waniali.catail@gmail.com atau tinggalkannya di kotak KOMEN ye ^^... SELAMAT MEMBACA :)

Selasa, 23 Januari 2018

MI GORENG

MI GORENG
1 bungkus mi kuning basah
1 batang sawi (dipotong)
1 ulas bawang putih (saiz besar) + 1 ulas bawang merah (saiz besar) untuk menumis
Sedikit kobis, taugeh dan carrot
Sos cili, kicap, kicap mee
1 sdb cili giling
Sedikit air
Gula (garam tak perlu tapi ikut tahap kemasinan kicap yang digunakan)
1 biji tokua (digoreng dan dihancurkan)
1 genggam  udang hidup saiz kecil

1.       Tumis bawang-bawang sampai naik bau.
2.       Masukkan cili, kicap, sos cili, dan kicap mee. Masukkan gula. Perisan mengikut sesedap rasa.
3.       Masukkan air, biar sehingga bahan tumisan dan sambal masak.
4.       Sambal sudah masak, kemudian masukkan batang sawi yang telah dibasuh dan berselawat.
5.       Masukkan udang atau bahan-bahan lain seperti ayam/daging lembu yang telah direbus.
6.       Masukkan mi. kacau sekata.
7.       Masukkan sawi bahagian daun, dan sayur-sayur yang lain.
8.       Masukkan tokua.
9.       Kacau rata sehingga kelihatan asap keluar daripada bahagia mi yang dimasak dalam kuali tadi. Tutup api.
10.   Siap!

#resepimakofficial


Tiada ulasan: