MI GORENG
1 bungkus mi kuning basah
1 batang sawi (dipotong)
1 ulas bawang putih (saiz besar) + 1 ulas bawang merah (saiz
besar) untuk menumis
Sedikit kobis, taugeh dan carrot
Sos cili, kicap, kicap mee
1 sdb cili giling
Sedikit air
Gula (garam tak perlu tapi ikut tahap kemasinan kicap yang
digunakan)
1 biji tokua (digoreng dan dihancurkan)
1 genggam udang hidup
saiz kecil
1.
Tumis bawang-bawang sampai naik bau.
2.
Masukkan cili, kicap, sos cili, dan kicap mee.
Masukkan gula. Perisan mengikut sesedap rasa.
3.
Masukkan air, biar sehingga bahan tumisan dan
sambal masak.
4.
Sambal sudah masak, kemudian masukkan batang
sawi yang telah dibasuh dan berselawat.
5.
Masukkan udang atau bahan-bahan lain seperti ayam/daging
lembu yang telah direbus.
6.
Masukkan mi. kacau sekata.
7.
Masukkan sawi bahagian daun, dan sayur-sayur
yang lain.
8.
Masukkan tokua.
9.
Kacau rata sehingga kelihatan asap keluar
daripada bahagia mi yang dimasak dalam kuali tadi. Tutup api.
10.
Siap!
#resepimakofficial
Tiada ulasan:
Catat Ulasan