doh pizza:
1 3/4 cawan tepung gandum
1/2 sdk garam
1sdb minyak masak/sayur
hidupkan yis (15-20 minit): 3/4 cawan air suam, 1 sdb yis, 1/2 sdk gula
hiasan:
ikut suka. cadangan tengok pada nombor 5,6,7
cara-cara:
1. yis yang dah hidup, gaul doh main sehingga sebati selama 10 minit ke atas. rehatkan doh 30minit-1 jam.
2. uli kesemua, kaup angin doh dan tebar-tebar doh sehingga kembang (macam buat piza tu)
3. canai atas dulang yang telah dipanaskan oleh oven (oven dipanaskan pada suhu 180-190 darjah celcius selama 15-20 minit) 180-190 darjah celsius selama 5-8 minit sebelum dicanaikan doh dia atas dulang
4. lekatkan doh ditengah-tengah sebelum mengisi lauk-lauk. masukkan sebentar ke dalam ketuhar dan keluarkan serta merta
5. sapukan sos prego/ sos cili/tomato/pasta/bbq
6. tabur oregano/ italian herbs
7. lada hitam, dagign cincang/isi ayam/crab stick/hotdog/bawang merah/nenas cili/cendawan/ tabur cheese mozarella
8. masukkan dalam oven dan bakar semua.
9. siap!
#resepimodifiedshinju
1 3/4 cawan tepung gandum
1/2 sdk garam
1sdb minyak masak/sayur
hidupkan yis (15-20 minit): 3/4 cawan air suam, 1 sdb yis, 1/2 sdk gula
hiasan:
ikut suka. cadangan tengok pada nombor 5,6,7
cara-cara:
1. yis yang dah hidup, gaul doh main sehingga sebati selama 10 minit ke atas. rehatkan doh 30minit-1 jam.
2. uli kesemua, kaup angin doh dan tebar-tebar doh sehingga kembang (macam buat piza tu)
3. canai atas dulang yang telah dipanaskan oleh oven (oven dipanaskan pada suhu 180-190 darjah celcius selama 15-20 minit) 180-190 darjah celsius selama 5-8 minit sebelum dicanaikan doh dia atas dulang
4. lekatkan doh ditengah-tengah sebelum mengisi lauk-lauk. masukkan sebentar ke dalam ketuhar dan keluarkan serta merta
5. sapukan sos prego/ sos cili/tomato/pasta/bbq
6. tabur oregano/ italian herbs
7. lada hitam, dagign cincang/isi ayam/crab stick/hotdog/bawang merah/nenas cili/cendawan/ tabur cheese mozarella
8. masukkan dalam oven dan bakar semua.
9. siap!
#resepimodifiedshinju
Tiada ulasan:
Catat Ulasan