----- ASSALAMUALAIKUM & SELAMAT DATANG KE SHINJU D'BLOGGUE ----- hak cipta adalah terpelihara.. sebarang rujukan atau pertanyaan boleh diajukan di waniali.catail@gmail.com atau tinggalkannya di kotak KOMEN ye ^^... SELAMAT MEMBACA :)

Ahad, 2 September 2018

KARI DAGING

bahan tumisan: bawang merah, bawang putih, daun kari 2 tgkai, kulit kayu manis, bunga cengkih, bungan lawang, daun thyme (opt), selain herba campur
-sekati daging yang dipotong dan direbs sehingga lembut dengan halia
-halia dihiris mayang
-kacang buncis dipotong serong tebal
-santan
-kerisik
-perencah kari daging babas
-asam keping

cara-cara:
1. tumiskan bahan tumisan sehingga naik bau dan garing
2. masukkan bancuhan perencah (kari, kerisik dan air)
3. tunggu sehingga pecah minyak dan masukkan daging beserta air rebusannya tadi
4.tunggu sehingga empuk daging itu dan masukkan santan bila sudah pecah minyak
5.masukkan garam dan kacang sampai masak
6. siap!

#resepimakofficial

Tiada ulasan: