1 1/2 ikat pisang emas hijau (tak masak lagi tu) dibuang kulit luarnya dan potong kepala serta ekornya
1 1/2 genggam ikan bilis. dikopek, dibuang tulang dan tahi
1 paket rempah gulai adabi untuk masak ikan kering/udang/kerang
1/2 belah kelapa diparut (diambil santan, asingkan santan pekat dan cair)
asam keping
bahan tumisan:
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sdb herba campur
biji sawi secukupnya
2 tangkai daun kari
cara-cara:
1. tumiskan bahan-bahan tumisan. ketepukan
2. dalam periuk lain, masukkan santan cair, ikan bilis dan pisang. masukkan bahan tumisan tadi.
3. pisang sudah empuk dan lembut, masukkan asam keping (kalau masukkan awal nanti pisang tak empuk)
4. dah meresap semua, masuk santan pekat dan garam secukup rasa
5. siap!
#resepimakofficial
1 1/2 genggam ikan bilis. dikopek, dibuang tulang dan tahi
1 paket rempah gulai adabi untuk masak ikan kering/udang/kerang
1/2 belah kelapa diparut (diambil santan, asingkan santan pekat dan cair)
asam keping
bahan tumisan:
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sdb herba campur
biji sawi secukupnya
2 tangkai daun kari
cara-cara:
1. tumiskan bahan-bahan tumisan. ketepukan
2. dalam periuk lain, masukkan santan cair, ikan bilis dan pisang. masukkan bahan tumisan tadi.
3. pisang sudah empuk dan lembut, masukkan asam keping (kalau masukkan awal nanti pisang tak empuk)
4. dah meresap semua, masuk santan pekat dan garam secukup rasa
5. siap!
#resepimakofficial
Tiada ulasan:
Catat Ulasan