----- ASSALAMUALAIKUM & SELAMAT DATANG KE SHINJU D'BLOGGUE ----- hak cipta adalah terpelihara.. sebarang rujukan atau pertanyaan boleh diajukan di waniali.catail@gmail.com atau tinggalkannya di kotak KOMEN ye ^^... SELAMAT MEMBACA :)

Ahad, 2 September 2018

KUETIAW KUNGFU

1 bungkus kuetiaw (dibasuh dan ditoskan)
5 biji telur ayam dibasuh cengkerang luarnya/ secukupnya dengan kuetiaw
5 ulas bawang putih (ditumbuk)
air stok rebusan ayam (air, serai, bawnag putih 3 biji, kiub knorr ayam, halia, ayam, sampai mendidih)
sotong dibuang kulit (sesuka hati)
1/2 carrot dipotong panjang
1/4 bunga kobis
daun sup
1 tangkai sawi dipotong
1 sdm lada putih (ditumbuk)
12 ekor udang (telah direndam dengan lemon dan disiang)
air tepung jagung  (untuk pekatkan kuah)
gula, garams ecukup rasa

cara-cara:
1. tumiskan bawang putih sehingga garing> masukkan air sehingga mendidih> masukkan stok ayam > takik ayam kecik-kecik > daun sup dan lada> makanan laut2> sayur> rasa
2. kuetiaw dicampur dengan telur dan digoreng dalam portion yang disukai.
3. siap!

#resepimakofficial

Tiada ulasan: