----- ASSALAMUALAIKUM & SELAMAT DATANG KE SHINJU D'BLOGGUE ----- hak cipta adalah terpelihara.. sebarang rujukan atau pertanyaan boleh diajukan di waniali.catail@gmail.com atau tinggalkannya di kotak KOMEN ye ^^... SELAMAT MEMBACA :)

Sabtu, 29 September 2018

SERUNDING DAGING MAK



1 kati daging dihiris nipis dan rebus sampai empuk (kemudian diblender kasar)
1 biji kelapa (santan)
4 helai daun kunyit (dipotong halus memanjang)
8 helai daun limau (dibuang tulang dan potong halus memanjang)
Gula dan garam secukupnya
Jintan manis, jintan putih ditumbuk halus
Kerisik secukupnya
Blenderkan:
a)      4 biji bawang besar
b)      14 tangkai cabai kering + 2 tangkai cabai Melaka
c)       8 biji bawang putih
d)      1 besar ibu jari halia
e)      1 batang serai
f)       1 lengkuas
Cara-cara:
1.       Masukkan daging yang diblender bersama bahan-bahan blender yang lain
2.       Masukkan santan, jintans
3.       Masak sehingga hampir kering
4.       Perisakan dengan gula, garam
5.       Sudah kering, masukkan dedaun
6.       Siap!
#resepimakofficial

Tiada ulasan: