1 kati daging dihiris nipis dan
rebus sampai empuk (kemudian diblender kasar)
1 biji kelapa (santan)
4 helai daun kunyit (dipotong
halus memanjang)
8 helai daun limau (dibuang
tulang dan potong halus memanjang)
Gula dan garam secukupnya
Jintan manis, jintan putih
ditumbuk halus
Kerisik secukupnya
Blenderkan:
a)
4 biji bawang besar
b)
14 tangkai cabai kering + 2 tangkai cabai Melaka
c)
8 biji bawang putih
d)
1 besar ibu jari halia
e)
1 batang serai
f)
1 lengkuas
Cara-cara:
1.
Masukkan daging yang diblender bersama
bahan-bahan blender yang lain
2.
Masukkan santan, jintans
3.
Masak sehingga hampir kering
4.
Perisakan dengan gula, garam
5.
Sudah kering, masukkan dedaun
6.
Siap!
#resepimakofficial
Tiada ulasan:
Catat Ulasan