10 bahagian ayam sederhana digoreng bersama kunyit
Blenderkan:
a)
1 batang serai
b)
1 bawang besar
c)
3 bawang putih
d)
2 inci halia
2 sdb cabai giling
Sos tiram, sos cili
Air secukupnya
Gula perang/Melaka/gerek/putih
Garam secukupnya
Bawang besar (hiasan)
10 biji tomato ceri (hiasan)
Daun selasih (hiasan) –tak boleh makan, untuk mewangikan
sahaja serta menambah aroma masakan-bau seakan kulit kayu manis
Cara-cara:
1.
Goreng ayam dulu dan ketepikan, api sederhana
supaya masak di dalam, jagan lama nanati keras x sedap nak kopik isinya
2.
Tumiskan bahan bender tadi dengan minyak yang
diguna untuk goring ayam tadi, jumlahkan minyak yang perlu sahaja untuk tumisan
3.
Masukkan cabai giling. Tunggu sehingga masak dan
pecah minyak
4.
Masukkan semua sos, air jika perlu dan gula
perang/gerek/putih
5.
Masukkan ayam dan perasa
6.
Masukkan tomato, bawang dan daun selasih
7.
Siap!
#resepimakofficial
Tiada ulasan:
Catat Ulasan