----- ASSALAMUALAIKUM & SELAMAT DATANG KE SHINJU D'BLOGGUE ----- hak cipta adalah terpelihara.. sebarang rujukan atau pertanyaan boleh diajukan di waniali.catail@gmail.com atau tinggalkannya di kotak KOMEN ye ^^... SELAMAT MEMBACA :)

Sabtu, 29 September 2018

AYAM MASAK MERAH



10 bahagian ayam sederhana digoreng bersama kunyit
Blenderkan:
a)      1 batang serai
b)      1 bawang besar
c)       3 bawang putih
d)      2 inci halia
2 sdb cabai giling
Sos tiram, sos cili
Air secukupnya
Gula perang/Melaka/gerek/putih
Garam secukupnya
Bawang besar (hiasan)
10 biji tomato ceri (hiasan)
Daun selasih (hiasan) –tak boleh makan, untuk mewangikan sahaja serta menambah aroma masakan-bau seakan kulit kayu manis
 Cara-cara:
1.       Goreng ayam dulu dan ketepikan, api sederhana supaya masak di dalam, jagan lama nanati keras x sedap nak kopik isinya
2.       Tumiskan bahan bender tadi dengan minyak yang diguna untuk goring ayam tadi, jumlahkan minyak yang perlu sahaja untuk tumisan
3.       Masukkan cabai giling. Tunggu sehingga masak dan pecah minyak
4.       Masukkan semua sos, air jika perlu dan gula perang/gerek/putih
5.       Masukkan ayam dan perasa
6.       Masukkan tomato, bawang dan daun selasih
7.       Siap!
#resepimakofficial

Tiada ulasan: