----- ASSALAMUALAIKUM & SELAMAT DATANG KE SHINJU D'BLOGGUE ----- hak cipta adalah terpelihara.. sebarang rujukan atau pertanyaan boleh diajukan di waniali.catail@gmail.com atau tinggalkannya di kotak KOMEN ye ^^... SELAMAT MEMBACA :)

Sabtu, 29 September 2018

MOI NASI MAK



1 cawan lebih beras
Air lebih sedikit dari beras
Santan secukupnya
1 batang carrot (dipotong dadu)
1-1 ½ genggam lobak masin (dipotong dadu) - direndam
Daun sup, daun bawang 2 tangkai (hiasan dan menambah aroma)
1-2 genggam daging (dipotong dadu) –telah direbus untuk kurangkan lemak tepu
2 batang serai (diketuk)
2 inci halia( diketuk)
3 bawang merah, 3 bawang putih (dihiris mayang)
20 biji lada hitam (ditumbuk)
1 kiub ayam knorr
Garam secukupnya
Air secukupnya
Bunga cengkih, lawang, kayu (opt sebab mak xpenah bubuh)
Udang kering – direndam
Cara-cara:
1.       Masukkan beras dan air, masak sehingga hancur
2.        Masukkan daging (jika liat) dan ketukkan halia dan masukkan. Api sederhana/kecil sahaja
3.       Masukkan kiub ayam. Tambah air jika kering
4.       Masukkan lobak masin, garam dan lada
5.       Masukkan bawangan serta santan secukupnya
6.       Masukkan carrot, bunga cengkih, lawang, kayu dan udang kering
7.       Perasakan dengan garam dan masukkan dedaun.
8.       Kacau sentiasa supaya hancur cantic dan tidak berkerak di bahagian bawahnya
9.       Siap!

#resepimakofficial

Tiada ulasan: