1 cawan lebih beras
Air lebih sedikit dari beras
Santan secukupnya
1 batang carrot (dipotong dadu)
1-1 ½ genggam lobak masin (dipotong dadu) - direndam
Daun sup, daun bawang 2 tangkai (hiasan dan menambah aroma)
1-2 genggam daging (dipotong dadu) –telah direbus untuk
kurangkan lemak tepu
2 batang serai (diketuk)
2 inci halia( diketuk)
3 bawang merah, 3 bawang putih (dihiris mayang)
20 biji lada hitam (ditumbuk)
1 kiub ayam knorr
Garam secukupnya
Air secukupnya
Bunga cengkih, lawang, kayu (opt sebab mak xpenah bubuh)
Udang kering – direndam
Cara-cara:
1.
Masukkan beras dan air, masak sehingga hancur
2.
Masukkan daging
(jika liat) dan ketukkan halia dan masukkan. Api sederhana/kecil sahaja
3.
Masukkan kiub ayam. Tambah air jika kering
4.
Masukkan lobak masin, garam dan lada
5.
Masukkan bawangan serta santan secukupnya
6.
Masukkan carrot, bunga cengkih, lawang, kayu dan
udang kering
7.
Perasakan dengan garam dan masukkan dedaun.
8.
Kacau sentiasa supaya hancur cantic dan tidak
berkerak di bahagian bawahnya
9.
Siap!
#resepimakofficial
Tiada ulasan:
Catat Ulasan