----- ASSALAMUALAIKUM & SELAMAT DATANG KE SHINJU D'BLOGGUE ----- hak cipta adalah terpelihara.. sebarang rujukan atau pertanyaan boleh diajukan di waniali.catail@gmail.com atau tinggalkannya di kotak KOMEN ye ^^... SELAMAT MEMBACA :)

Sabtu, 29 September 2018

KETUPAT PALAS MAK



1kg beras pulut susu (warna putih susu) basuh dan toskan (3 ½ cawan)
2 biji kelapa (santan) (4 cawan santan) ditapis
Gula dan garam seukupnya
Pandan

Cara-cara
1.       Masukkan santan, gula, garam, pandan sehingga mendidih
2.       Bila dah didih, masukkan beras, kacau dengan api perlahan/sederhana sampai tak melekat di spatula
3.       Perlahan/kecilkan api, tutup dengan tudung untuk 1 minit
4.       Tutup api dan sebarkan atas talam untuk sejukkan pulut ketupat tu
5.       Anyam dengan daun palas yang dah dibuat sebelum ini (40 biji saiz sedang)
6.       Siap!
#resepimakofficial

Tiada ulasan: