----- ASSALAMUALAIKUM & SELAMAT DATANG KE SHINJU D'BLOGGUE ----- hak cipta adalah terpelihara.. sebarang rujukan atau pertanyaan boleh diajukan di waniali.catail@gmail.com atau tinggalkannya di kotak KOMEN ye ^^... SELAMAT MEMBACA :)

Sabtu, 22 September 2018

SAMBAL PETAI UDANG



3 tangkai petai (dikikis kulit luar dan dibuang line paling tepi kiri dan kanan sampai kelihatan biji petai)- potong macam sebesar carrot yang selalu otong tu
Blender: 10 tangkai cili kering (direndam, dibuang biji), 1 labu bawang besar, 3 bawang putih
Air asam jawa/ asam keeping
13 ekor udang segar
Garam, gula, perasa secukupnya
Hiasan: bawang besar

Cara-cara:
1.       Petai dipotong dan direbus dahulu untuk elak dia hitam kerana masak sambal. Siap dan toskan
2.       Tumis bahan-bahan blender dalam periuk. Masakkan cabai sepenuhnya
3.       Masukkan asam jawa/asam gelugor
4.       Masukkan petai sehingga lembut
5.       Masukkan udang
6.       Masukkan garam, gula, perasa, dan bahan hiasan
7.       Rasakansiap!
#resepimakofficial

Tiada ulasan: