3 tangkai petai (dikikis kulit luar dan dibuang line paling
tepi kiri dan kanan sampai kelihatan biji petai)- potong macam sebesar carrot
yang selalu otong tu
Blender: 10 tangkai cili kering (direndam, dibuang biji), 1
labu bawang besar, 3 bawang putih
Air asam jawa/ asam keeping
13 ekor udang segar
Garam, gula, perasa secukupnya
Hiasan: bawang besar
Cara-cara:
1.
Petai dipotong dan direbus dahulu untuk elak dia
hitam kerana masak sambal. Siap dan toskan
2.
Tumis bahan-bahan blender dalam periuk. Masakkan
cabai sepenuhnya
3.
Masukkan asam jawa/asam gelugor
4.
Masukkan petai sehingga lembut
5.
Masukkan udang
6.
Masukkan garam, gula, perasa, dan bahan hiasan
7.
Rasakansiap!
#resepimakofficial
Tiada ulasan:
Catat Ulasan