bahan-bahan
- 1 kati udang hidup (direbus) *separuh dikisar dan ditapis kemudian dimasukkan sebagai kuah
- 6 biji kentang (direbus empuk kemudian dikisar halus)
- 3 sdb cili giling
- sedikit kacang goreng tumbuk (untuk memekatkan kuah)
- 1 labu bawang besar (dikisar)
- 4 ulas bawang putih (dikisar)
- 2 keping fishcake (digoreng) - hiasan
- 10 biji fishball (digoreng) - hiasan
- 1 biji tokua ( dibelah dua dan digoreng) - hiasan
- daun sup & daun bawang (dihiris) - hiasan
- 1 paket mi (direbus dalam air mendidih hingga keluar buihan putih - itu kapur kata mak)
cara-cara
1. tumiskan bawang besar dan bawang putih
2. masukkan cili giling sehingga garing dan cabai masak
3. masukkan air rebusan udang
4. masukkan kentang yang dikisar tadi. masukkan air tapisan daripada separuh kisaran udang tadi. tapis untuk buang cengkerang kulit udang
5. masak sehingga mendidih dan masukkan kacang tumbuk. nak lagi sedap goreng tanpa minyak kacang kemudian tumbuk kasar
6. masukkan udang lebihan tadi. kalau nak masuk yamg fresh pon boleh. atau pun udang hasil rebusanbtadi just dijadikan topping untuk hidangan dan hiasan *better* sebab kalau masukkan balik nanti hilang manis udang tu
7. tambah aroma kuah dengan masukkan daun sup dan daun bawang
8. hidangkan dengan mi bersama tokua goreng, fishball dan fishcake dan sebagainya yang disukai
9. siap!
#resepimakofficial
- 1 kati udang hidup (direbus) *separuh dikisar dan ditapis kemudian dimasukkan sebagai kuah
- 6 biji kentang (direbus empuk kemudian dikisar halus)
- 3 sdb cili giling
- sedikit kacang goreng tumbuk (untuk memekatkan kuah)
- 1 labu bawang besar (dikisar)
- 4 ulas bawang putih (dikisar)
- 2 keping fishcake (digoreng) - hiasan
- 10 biji fishball (digoreng) - hiasan
- 1 biji tokua ( dibelah dua dan digoreng) - hiasan
- daun sup & daun bawang (dihiris) - hiasan
- 1 paket mi (direbus dalam air mendidih hingga keluar buihan putih - itu kapur kata mak)
cara-cara
1. tumiskan bawang besar dan bawang putih
2. masukkan cili giling sehingga garing dan cabai masak
3. masukkan air rebusan udang
4. masukkan kentang yang dikisar tadi. masukkan air tapisan daripada separuh kisaran udang tadi. tapis untuk buang cengkerang kulit udang
5. masak sehingga mendidih dan masukkan kacang tumbuk. nak lagi sedap goreng tanpa minyak kacang kemudian tumbuk kasar
6. masukkan udang lebihan tadi. kalau nak masuk yamg fresh pon boleh. atau pun udang hasil rebusanbtadi just dijadikan topping untuk hidangan dan hiasan *better* sebab kalau masukkan balik nanti hilang manis udang tu
7. tambah aroma kuah dengan masukkan daun sup dan daun bawang
8. hidangkan dengan mi bersama tokua goreng, fishball dan fishcake dan sebagainya yang disukai
9. siap!
#resepimakofficial
Tiada ulasan:
Catat Ulasan