PIZZA HOMEMADE ala shinju
Bahan untuk tapak piza :
A (rendam sampai berbuih)
- 2 1/2 sdt yis
- 250mL air suam
- 2sdb susu pekat
B (gaul sampai jadi serbuk roti)
- 4 cawan tepung gandum
- 2sdb marjerin/planta
Bahan untuk topping :
- sos tomato
- sos cili
- isi ayam hancur digoreng kering
-mayonis
-lada hitam
- sosej
- cili benggala
-cheesse mozarelaa
- apa2 saja topping yang ampa suka katak ka cicak ka.. haha
#sementara nak masak tapak bole la siap sedia bahan untuk topping, stail alu jenih malaih tunggu lama2.. so aku bakaq guna periuk ajaib dengan api yg sgt sgt sgt sgt pelahan yee... hehe. Ready?
Cara buat tapak piza:
1. Rendam bahan A sampai kembang berbuih buih.
2. Gaul dan ramas bahan B sampai jadik serbuk roti. Tuang bahan A yg dah kembang tu. Gaul sebati guna tangan bole guna mixerun xpe. Kalu rasa melekatagi bole tambah tepung. Gaul sampai doh tu tak melekat dekat tangan.
3. Rehatkan doh. Tutup .. tunggu dalam 30 minit aampai doh naik cantik. Agak2 doh dah naik siket bole la main tumbuk2 dekat doh tu.. bagi dia kentut siket. Hehe.. kuar angin maksudnye.
4. Okey.. bole la leper2kan doh .. bagi nipis senipisnye un xpe.. sebab nanti bakaq lagi dia naik. Tebai satgi jenuh tokak. Haha
5. Bole ler letak topping.
6. Bakar sampai masak.
7. hidangkan dan ngap.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan